specifični okidači

Znate li da od prehrane možete imati glavobolju. Evo koje namirnice ju izazivaju

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Ovisno o vašim specifičnim okidačima, moguće je da vaša prehrana pridonosi vašim glavoboljama.

Različite vrste hrane povezuju se mučninom i vizualnim simptomima migrene.

Ako želite promijeniti svoju prehranu kako biste spriječili migrene, evo pregleda najčešćih namirnica koje ju izazivaju:

1. Kofein

Kofein je među glavnim namirnicama koje se povezuju s migrenama.

Naime, pretjerana uporaba kofeina, osobito iznad 200 miligrama dnevno, ili obrnuto, naglo odvikavanje od kofeina, često može biti početak migrene.

2. Alkohol

Alkohol se navodi kao jedan od najčešćih prehrambenih okidača.

Razlozi za to malo su poznati, no možda bi neki spojevi prisutni u alkoholu, poput kongenera ili histamina, mogli biti uzrok.

Alkohol je također diuretik, što može dovesti do dehidracije, a što je još jedan uobičajeni okidač migrene.

3. Hrana s tiraminom

Nije iznenađenje ako nikada niste čuli za ovaj spoj u biljnoj i životinjskoj hrani.

Nećete vidjeti tiramin na popisu sastojaka, jer je on nusprodukt razgradnje aminokiseline koja se zove tirozin.

Neki ljudi imaju glavobolje od hrane koja sadrži tiramin kao što su odležani sirevi, dimljena riba, smokve i crno vino, ali to može ovisiti o tome koliko toga jedete ili pijete.

4. Hrana s fenilalaninom

Fenilalanin je esencijalna aminokiselina koja se nalazi u izvorima proteina kao što su meso, riba, jaja i mliječni proizvodi, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke.

Visoke doze ovog spoja povezuju se s glavoboljama, uključujući migrene.

Budući da se fenilalanin nalazi u mnogim zdravim proteinskim namirnicama, njegovo potpuno izbacivanje vjerojatno nije dobra ideja za vaše cjelokupno blagostanje.

5. Intolerancije na hranu

Ponekad, glavobolje mogu biti povezane uz vaše intolerancije na hranu.

Istraživanja pokazuju da su migrene vrlo česte u kontekstu intolerancije na hranu, uključujući soju i gluten.

Ako ste intolerantni na bilo koju hranu, bila to soja, gluten ili nešto drugo, simptome ćete obično primijetiti unutar 12 do 24 sata nakon jela.

Najbolji način za prepoznavanje okidača migrene je vođenje dnevnika prehrane.

To će vam omogućiti da se prisjetite kada su se vaši simptomi migrene pojavili i da utvrdite koji su potencijalni sastojci u hrani koju ste konzumirali mogli pridonijeti stanju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter