UPIJA PLINOVE

Tradicionalni prirodni lijek: aktivni biljni ugljen koristan je u brojnim situacijama

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Freepik)

Ilustracija (Freepik)


Aktivni biljni ugljen je derivat izgaranja drva koji pomaže u borbi protiv probavnih poremećaja kao što su refluks, bolovi u trbuhu i proljev.

Također se čini korisnim u slučaju gutanja otrova ili kemikalija.

Njegova poroznost može uhvatiti plinove i druge tvari kako bi spriječila njihovu apsorpciju ili nakupljanje u probavnom sustavu pa se koristi za ublažavanje niza poremećaja povezanih s probavnim sustavom.

Svojstva i dobrobiti aktivnog ugljena

Posebno je indiciran kod problema s probavom, akutnog proljeva od lijekova, toksina, za smanjenje meteorizma, otečenog trbuha i aerofagije te za suzbijanje simptoma povezanih s gastritisom, bolovima u trbuhu, refluksom i kiselošću želuca.

Ako se pojavi problem posebno jakog i dugotrajnog proljeva, aktivni biljni ugljen može pomoći u ograničavanju njegovih učinaka i povezanih smetnji, posebno u slučajevima kada proljev potječe od patologija kao što je sindrom iritabilnog crijeva.

Zahvaljujući sposobnosti upijanja plinova i krutih tvari, biljni je ugljen prikladan i za borbu protiv zadaha iz usta.

Osim što zadržava crijevne plinove, zapravo zadržava i dio bakterija koje ih proizvode, vršeći djelomično dezinfekcijsko djelovanje.

Njegova sposobnost smanjenja sustavne apsorpcije progutanih tvari čini ugljen korisnim prirodnim lijekom i za liječenje nekih slučajeva akutnog oralnog trovanja, uslijed gutanja lijekova, toksičnih ili otrovnih tvari, ali najkasnije dva sata od gutanja.

Kako koristiti aktivni ugljen

Aktivni ugljen ( 80-90% ugljika) koristi se kao dodatak u obliku praha za gutanje, ali se prodaje i u obliku tableta i kapsula.

Također djeluje na kožu kod uboda insekata i pauka.

Možete napraviti oblog na bazi aktivnog ugljena kako biste zaliječili ugriz bez ostavljanja ožiljaka.

Ova tvar je poznata i po svojim svojstvima upijanja nečistoća i masnoće s kože, a često se koristi u proizvodima za njegu kože, poput maski, sredstava za čišćenje i pilinga.

Nuspojave i kontraindikacije

Biljni ugljen treba uzimati daleko od obroka i ne istovremeno s uzimanjem drugih lijekova (posebno u slučaju liječenja antibioticima) kako se ne bi ometala njihova apsorpcija i to maksimalno 6-7 dana.

Nikako ga se ne preporučuje koristiti tijekom trudnoće jer bi također mogao apsorbirati hranjive tvari korisne za formiranje fetusa.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini