AMPELOTERAPIJA

Jesen nam nudi priliku da iskoristimo prednosti tretmana detoksikacije i obnavljanja

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Nakon što su skupili toplinu ljetnih zraka, upravo sada kad proviri jesen, na našim se stolovima pojavljuju prekrasni grozdovi bijelog i crnog grožđa sa slatkim i sočnim bobicama.

Čovjek je oduvijek cijenio ovo voće, toliko da povijest kaže da je prvi vinar bio upravo sam Adam.

Već nekoliko godina u modi je takozvana ampeloterapija, (od grčkog ámpelos, vinova loza) tretman detoksikacije i obnavljanja na bazi vrlo slatkog i hranjivog grožđa.

Upravo zbog sličnosti nutrijenata sa ženskim mlijekom, u savršenoj mješavini, definirano je kao "biljno mlijeko".

Kila grožđa sa svojih 65 Kcal predstavlja odličan energetski međuobrok, posebno pogodan za one koji pate od astenije i umora, ali i za one koji pate od bolesti dišnog, jetrenog i probavnog sustava, anemije i živčane depresije.

Među aktivnim sastojcima grožđa imamo s jedne strane vinsku kiselinu, antioksidans i regulator kiselosti organskih tekućina, te s diuretičkim i blago laksativnim djelovanjem, a s druge strane jabučnu kiselinu, adstringent koji stoga uravnotežuje djelovanje prve.

Šećerne tvari uglavnom su levuloza, fruktoza, glukoza i dekstroza, svi šećeri koji, budući da se mogu izravno asimilirati bez intervencije jetre, čine grožđe pogodnim za one koji boluju od bolesti jetre.

Među komponentama ne možemo ne spomenuti polifenole, resveratrol i fitoestrogene, tvari koje se nalaze uglavnom u crnom grožđu, ali koje također nalazimo u malom dijelu u bijelom grožđu, sposobne smanjiti LDL kolesterol (loš) i povećati HDL (dobar).

Sadrži i mineralne soli (kalij, željezo, fosfor, kalcij, mangan, magnezij, jod, silicij, klor, arsen), vitamine A, skupine B i C.

Uz sva ova korisna svojstva, valja istaknuti da ampeloterapija nije dobra za sve, zapravo je kontraindicirana za one koji pate od dijabetesa, iritabilnog crijeva, želučanog ulkusa i gastro-duodenitisa.

Za one koji pate od usporene probave preporučuje se konzumiranje bez kožice i sjemenki.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of