DINAMIČAN NIZ

Pozdrav suncu: što je to, kako se radi i zašto je dobar za vaše zdravlje

| Autor: Šarlota Brnčić
Ilustracija (Unsplash)

Ilustracija (Unsplash)


Pozdrav suncu idealna je joga vježba za vraćanje elastičnosti, zategnuto tijelo i opušten um i još mnogo toga!

Prikladan je za sve, bez obzira jeste li sportaši ili ne, čak i za one koji nikada nisu pristupili svijetu joge, a može se prakticirati u svim životnim dobima.

To je dinamičan niz od 12 položaja (poput sunčanih sati), ili asana, koje se izvode u fluidnom pokretu, kao da je koreografija, uz podršku disanja.

Svako otvaranje tijela odgovara udisaju, a svako zatvaranje izdisaju. Diše se uvijek na nos, zatvorenih usta i opuštene čeljusti.

Savjeti za prakticiranje

Nosite udobnu odjeću i, ako možete radite pozdrav suncu na otvorenom tako da se postavite ispred sunca.

Budući da se ovaj pozdrav sastoji od brojnih pokreta, vrlo je važno isprva ih isprobati zasebno kako biste se upoznali sa svakim od njih, a zatim izvesti cijeli niz.

Za dobru vježbu, prvo razradite svaki položaj. Joga nije sport, pa nije cilj dobro izvesti vježbu već tražiti opuštanje i harmoniju kada uspijete izvesti cijeli niz.

Kao i kod svakog položaja joge, bitno je uskladiti disanje sa svakim pokretom.

Kada to činiti

Izvorno se preporučivalo prakticirati pozdrav svako jutro i svaku večer, po mogućnosti okrenut prema suncu. To je zahvala suncu kao izvoru života, ali i niz vježbi savršenih za vaše tijelo.

Ova vježba joge djeluje kao zagrijavanje za tijelo i um i može se prakticirati ujutro, čim se probudite, na prazan želudac.

S druge strane, najbolje vrijeme za izvođenje slijeda je rana zora jer daje vitalnost tijelu i umu.

Pozdrav Suncu može se prakticirati nekoliko puta tijekom dana.

Na primjer, popodne je odličan prirodni energizator, a navečer pomaže u opuštanju.

Kontraindikacije

Ako imate određeni problem (primjerice leđa ili zglobovi), savjet je da nikada ne forsirate položaj. Ovaj slijed pomaže vam da postanete svjesni svog tijela i spoznate njegove granice, stoga slušajte signale koje vam ono šalje.

Želite li prakticirati pozdrav suncu tijekom trudnoće, prvo se posavjetujte sa svojim liječnikom i, ako nema kontraindikacija, zatražite osobni savjet od učitelja joge koji će vam pokazati kako prilagoditi ovaj slijed svojim potrebama.

Ako patite od hipertenzije ili kardiovaskularnih problema, prvo se obratite svom liječniku.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini