Struka, administracija i pacijenti u Hrvatskom tjednu protiv raka

"From Zero To Hero": Kako Hrvatska može "preskočiti" jaz u onkološkoj skrbi?

| Autor: Glas Istre
(Foto: Health Hub)

(Foto: Health Hub)


Obzirom na poticanje kontinuiranog kvalitetnog dijaloga te iznalaženje konstruktivnih rješenja po uzoru na najbolje prakse globalnih zdravstvenih politika, regionalni think tank za zdravstvo Health Hub je u zagrebačkom Peppers Coffee & Wine Baru povodom Svjetskog dana borbe protiv raka i Hrvatskog tjedna borbe protiv raka s partnerima organizirao prigodni Health Hub Policy Coffee na temu: «From Zero To Hero» - Kako Hrvatska može «preskočiti» jaz u onkološkoj skrbi?

(Foto: Health Hub)(Foto: Health Hub)

Svoj konstruktivni doprinos panelu dali su: prim. dr. sc. Vera Katalinić Janković (posebna savjetnica Ministra zdravstva RH), doc. dr. sc. Krunoslav Capak (ravnatelj HZJZ-a), prof. dr. sc. Stjepko Pleština (predsjednik Hrvatskog društva za internističku onkologiju HLZ-a i predstojnik Klinike za onkologiju KBC Zagreb), prof. dr. sc. Marko Jakopović (pročelnik Zavoda za tumore pluća i sredoprsja Klinike za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb), mr. sc. Dražen Jurković (direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu Hrvatske), prof. dr. sc. Damir Eljuga (predsjednik Hrvatske lige protiv raka), dr. sc. Davor Kust (mladi onkolog i urednik Onkologija.net, Poliklinika Anova, KBC Sestre milosrednice), prof. Ivica Belina (predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu), te dr. Miloš Ičević (Business Unit Director Oncology Balkans, AstraZeneca).

(Foto: Health Hub)(Foto: Health Hub)

 

Uz podršku misiji #ZaJednakuDostupnostOnkoloskojSkrbi, na panelu se razgovaralo o tome što možemo učiniti kako bismo prevazišli i „zatvorili“ jaz u onkološkoj skrbi te stali na kraj nejednakostima u dostupnosti inovacija i liječenja u skladu s najsuvremenijim smjernicama. Veliki naglasak stavljen je na organizaciju i strategiju upravljanja onkološkom skrbi u ustanovama diljem Hrvatske, a ne samo na dodatno financiranje onkološke skrbi.

Uz najavljene reformske mjere i osnaživanje zdravstvene pismenosti i nacionalnih preventivnih pregleda, Hrvatska je usvojila Strateški okvir protiv raka do 2030. godine koji predviđa stvaranje nacionalne digitalne onkološke mreže, kreiranje onkološkog registra pacijenata, osnaživanje primarne i sekundarne prevencije te poboljšanje pristupa suvremenoj radioterapiji. Onkološka skrb u Hrvatskoj je fragmentirana i nema koordiniranu strukturu. Ovaj problem je prepoznat i njime se bavi Nacionalni strateški okvir za borbu protiv raka, kojim se planira uspostavljanje mreže onkološke skrbi za poboljšanje koordinacije između svih onkoloških centara u državi uz stvaranje centara izvrsnosti i poticajne multidisciplinarne skrbi usmjerene na pacijenta. Ruralna područja također imaju manji pristup mogućnostima ranog otkrivanja i liječenja, a iako je postignut napredak u organizaciji palijativne skrbi, potrebna su daljnja poboljšanja, zaključeno je na „kavi s misijom“.

Otvorila se i tema financiranja kasnijih linija terapije (3. linije liječenja) u onkološkoj skrbi, pogotovo kod metastatskih bolesnika jer im kasnije linije liječenja omogućavaju produljenje preživljenja uz održan kvalitetan život i radnu sposobnost. Tijekom networking kave predstavnici pacijenata su otvorili i pitanje stavljanja lijekova na listu tek nakon što je financiranje odobreno u bar 10 država EU, što svakako ne ide u prilog onkološkim bolesnicima obzirom da su nam WAIT indikatori čekanja inovativnih terapija već sada i do 1000 dana za neke indikacije u odnosu na neke države koje vrlo brzo imaju nove onkološke terapije na raspolaganju preko osiguranja. Prema podacima The European Cancer Pulse, Hrvatska ima 32% novih onkoloških lijekova odobrenih od Europske agencije za lijekove u statusu nadoknade osiguranjem (po indikacijama), dok primjerice Njemačka ima čak 100%.

(Foto: Health Hub)(Foto: Health Hub)

Nedavno je u okviru inicijative Europski registar nejednakosti za rak predstavljen The Country Cancer Profile za Hrvatsku, koji pruža pouzdane podatke o prevenciji i skrbi raka, uz identificiranje trendova, razlika i nejednakosti između država članice i europske regije. Iako je u usporedbi s drugim zemljama Europe Hrvatska zemlja srednje visoke incidencije od zloćudnih bolesti, stope smrtnosti su joj među višima u Europi. Prema procjenama zajedničkog istraživačkog centra Europske komisije (JRC) na drugom smo mjestu po u muškaraca i šestom mjestu kod žena po ukupnoj smrtnosti od raka. Jedna od 3 osobe u Hrvatskoj će tijekom života dobiti dijagnozu nekog od oblika raka. Istovremeno, raste preživljenje za mnoga sijela, napredak u dijagnostici i liječenju zloćudnih bolesti doveo je do smanjenja smrtnosti i sve većeg broja osoba koje nakon dijagnoze raka prežive dugi niz godina. Procjenjuje se da u Hrvatskoj živi preko 170 000 osoba kojima je nekad u životu bila postavljena dijagnoza zloćudne bolesti, od kojih je za njih 100.000 prošlo više od pet godina od postavljanja dijagnoze, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

(Foto: Health Hub)(Foto: Health Hub)

Iako su izravni troškovi za liječenje raka po glavi stanovnika znatno niži nego u drugim zemljama EU, u 2018. godini troškovi liječenja raka iznosili su 7 % ukupnih izdataka za zdravstvo u Hrvatskoj, dok je prosjek EU bio 6 %. Uzmimo u obzir da je izdvajanje za zdravstvo u Hrvatskoj 7.9% dok je prosjek EU 10.9% (2020.). No, s druge strane, gubitak produktivnosti zbog morbiditeta od raka činio je 44 % troškova za rak u Hrvatskoj – to je udio koji je više od tri puta veći od prosjeka EU-a (13 %). Također, 26 % ukupnih izdataka za rak u Hrvatskoj otpada na izdatke za zdravstvenu zaštitu (uključujući lijekove), dok je prosjek EU 49 %.

(Foto: Health Hub)(Foto: Health Hub)

Zaključeno je kako svi prepoznajemo snagu zajedničkog djelovanja te da svatko od nas ima sposobnost napraviti razliku, veliku ili malu, te da zajedništvom možemo napraviti stvarni napredak u smanjenju globalnog utjecaja raka – upravo je to misija Svjetskog dana borbe protiv raka!

(Foto: Health Hub)(Foto: Health Hub)

 

REFERENCE:

https://www.europeancancer.org/pulse-map/countries

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/svjetski-dan-raka-2023/5/

https://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/eu-country-cancer-profile-croatia-2023_372db8b8-en

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater