PARIZ

Zbog preuređenja na dražbi zelene fotelje pariškoga Francuskog instituta

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Francuski institut (Institut de France), najviše tijelo za znanost i umjetnost u Francuskoj sa sjedištem u Parizu, utemeljeno 1795. koje obuhvaća pet akademija, 8. listopada prvi će put u povijesti organizirati aukcijsku prodaju zelenih fotelja u kojima sjedi 40 članova Francuske akademije.

Prodaja će se, u organizaciji dražbovne kuće AuctionArt Rémy Le Fur, održati pod kupolom Instituta, a kolekcionarima će omogućiti priliku da kupe 39 od 40 zelenih fotelja u kojima sjede članovi Francuske akademije.

Početna cijena fotelja još nije objavljena, no znalci pretpostalvjaju da će vrlo brzo rasti s obzirom na snažnu simboliku zelenih stolaca. Naime, samo ih je 40 jer je i 40 članova Akademije koji se biraju doživotno, a poznati su i po nadimku "besmrtnici". Fotelje su iste boje kao i zeleni ogrtači akademika.

Novci prikupljeni dražbom uplatit će se u Zakladu Minervu iz koje se financiraju aktivnosti Akademije i koja je angažirana na promicanju njezine kulturne baštine.

Aukcija je dio velikog projekta obnove Francuskog instituta koji bi trebao započeti ove godine, gotovo 40 godina nakon posljednjeg preuređenja 1981.

Institut djeluje kao pokrovitelj mnogobrojnih kulturnih djelatnosti, obuhvaća niz zaklada te dodjeljuje godišnje nagrade za najbolje radove u pojedinim područjima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom