ZAGREB

U zagrebački ZOO stigla kineska leopardica

| Autor: Hina
(Snimio Damir Hoyka)

(Snimio Damir Hoyka)


U zagrebački Zoološki vrt stigla je kineska leopardica, rijetka i atraktivna mačka, priopćio je u petak ZOO.  

Riječ je o jednogodišnjoj kineskoj leopardici koja se zove Odilia, a rođena je austrijskom gradiću Haagu.

U zagrebačkom ZOO-u kažu da joj je na maksimirskoj adresi dobrodošlicu poželio Tadzik, četverogodišnji leopard koji je u Hrvatsku došao iz poljskog Krakowa.

"To dvoje dio je sigurnosne populacije kineskih leoparda koji su uključeni u uzgojni program u europskim zoološkim vrtovima", kažu u ZOO-u.

Ističu kako je riječ o ugroženoj, endemskoj podvrsti leoparda koja živi samo u sjeveroistočnoj Kini. Tamo je ostalo manje od petsto jedinki. Čovjek ih ugrožava fragmentacijom i uništavanjem njihova staništa te nezakonitim lovom. Lovi ih iz praznovjerja. Neki ljudi vjeruju kako kosti i vibrise, to jest osjetilne dlake na obrazima kineskih leoparda donose sreću. Vrsta je nestala sa 75 posto prostora koji je nekada nastanjivala, a to znači da bi vrlo brzo moglo doći do izumiranja kineskog leoparda u prirodi, ističu u zagrebačkom ZOO-u.

"Povlastica da u Zagrebu imamo kineske leoparde, za nas je i velika obveza. Trebamo im omogućiti izuzetno kvalitetan život. Glavni je to preduvjet za njihovu dugovječnost i eventualno dobivanje potomstva", poručio je ravnatelj Zoološkog vrta grada Zagreba Damir Skok.

Podsjeća da je na zagrebačkoj adresi prije Odilije i Tadzika živio još jedan par kineskih leoparda - Lira i Anjun te da im je kvalitetna briga za njih bila najbolja referenca da sudjeluju i dalje u uzgojnom programu kineskih leoparda. 

Kineski leopard je zvijer iz porodice mačaka. Nastanjuje šume umjerenog pojasa u Kini. Mesojed je, a plijen lovi iz zasjede. Kad ga ulovi, plijen odvlači na drvo te se na njemu hrani nekoliko dana.

Kineski leopardi su izvrsni plivači, penjači, skakači i trkači. U trku mogu dosegnuti brzinu od 57 kilometara na sat. Dugačak rep im pritom, uz održavanje ravnoteže, omogućuje i brzu promjenu smjera kretanja.

Tijelo im je dugačko do 190 centimetara, a rep može imati još metar. Teže oko 70 kilograma. Od drugih velikih mačaka poput geparda i jaguara razlikuju se po krznu. Krzno kineskog leoparda je svijetlosmeđe i prošarano je karakterističnim crnim rozetama koje su ispunjene dlakom tamne boje.

Kineski leopard u prirodi živi između sedam i devet, a u zoološkim vrtovima može doživjeti 23 godine.

U zagrebačkom ZOO-u kažu da sustavno građane poučavaju nužnosti zaštite kineskog leoparda te da je zato Tadzik jedna od jedanaest životinja iz ZOO-a koje je Damir Hoyka fotografirao za prošlogodišnju izložbu Pop zoo. Portrete ugroženih životinja pritom je obradio nadahnut pop artom.

Kažu da je Hoyka svojim fotoaparatom ovjekovječio i dolazak Odilije u Maksimir, pa je ZOO napravio seriju ružičastih majici s njezinim likom. Djelatnici zagrebačkog ZOO-a te majice nose u znak potpore Ružičastom listopadu, Međunarodnom mjesecu borbe protiv raka dojke, a posjetitelji ih mogu kupiti u suvenirnici Baobab u ZOO-u.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater