LONDON

U Londonu koze uživaju u odbačenim božićnim jelkama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Blagdani su prošli, ali zabava još nije gotova. Na gradskoj farmi u Londonu omanje stado koza već danima brsti stotine božićnih jelki.

Udruga koja upravlja urbanom farmom Kentish Town na sjeveru britanskog glavnog grada skuplja drvca koja su postala nepoželjna u domovima u četvrti u zamjenu za donaciju.

Projekt je počeo lani "kada je naš radnik koji voli te domaće životinje pogledao videosnimku s kozama koje brste božićna drvca", rekla je voditeljica farme Angela Woods.

Sinulo mu je tada da "bi mogao to pokušati" s našim kozama i "naravno, njima se to svidjelo", dodala je.

Ne samo da koze s užitkom brste iglice jelke, već su one "prirodno sredstvo za uklanjanje crijevnih glista", kaže Woods dok Rockie, četverogodišnja koza, gura glavu kroz ogradu kako bi dohvatila granu.

Koze pojedu sve osim stabla, pa drvce poslije izgleda kao da je "preživjelo nuklearnu katastrofu", našalila se Woods.

Farma je dosad prikupila oko 650 drvaca, od kojih su mlađa završila kao hrana kozama a ostala su pretvorena u drvene strugotine kojima će se posuti staze u obližnjem parku.

Tamošnji stanovnici daju udruzi 12 eura kako bi došla po drvce. Za još 6 eura mogu dobiti "zahvalnicu" u ime koza.

Ovom akcijom prikupit ćemo 10.170 eura, predviđa udruga koja je jedno vrijeme imala financijskih problema, a prije dvije godine izvukla se zahvaljujući uplati 112.000 eura velikodušnog ruskog donatora.

Londončanima koji nemaju vrt ili peć na drva božićna drvca nakon blagdana prava su noćna mora.

Urbana farma Kentish Town, najstarija u Velikoj Britaniji, proslavit će ove godine 50 godina rada. Osnovali su je amateri na mjestu napuštene tvornice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of