DUBROVNIK

U Dubrovniku predstavljeni 11. okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Okusi i mirisi zavičaja - Dani lumblije u Blatu održat će se u mjesnom parku 11. put od 25. do 30. listopada, uz promociju tradicionalnog kolača otoka Korčule lumblije, istaknuto je na predstavljanju u utorak u dubrovačkim Lazaretima.

Prema legendi, u doba Napoleona mladi francuski vojnik, po struci kuhar, zaljubio se u Blajku, kojoj je na odlasku darovao kolač uz riječi: „Ne zaboravi me.“ Ona je to razumjela kao lumblija, a recept za jedinstveni aromatičan kolač dvjesto godina prenosio se u blatskim kućama s koljena na koljeno.

Lumblija se tradicionalno radi uoči blagdana Svih svetih. Budući da je dulje traje, sa sobom su je nosili mnogobrojni iseljenici ili bi im je poslali članovi obitelji koji su ostali na otoku. Miris i okus lumblije tako ih je podsjećao na rodni kraj i djetinjstvo.

Direktorica Turističke zajednice općine Blata Maja Šeparović podsjetila je kako lumblija od 2021. godine nosi zaštićenu oznaku zemljopisnog porijekla kao prvi takav proizvod iz Dubrovačko-neretvanske županije.

„Lumblija se izrađivala o blagdanu Svih svetih, ali je naš cilj da bude dostupna cijelu godinu i da bude prepoznatljiv brend Blata i cijelog otoka Korčule, tako da je svi gosti ne samo ljeti, nego čitave godine, mogu ponijeti kao mali dio okusa i mirisa po kojima su Blato i otok Korčula prepoznati”, rekla je Šeparović.

Ravnateljica Javne ustanove „Blatski fižuli” Ivana Sardelić rekla je kako je glavni sastojak lumblije varenik, uz mnoge druge sastojke dostupne na otoku, od muškatnih oraščića do cimeta.

„Danas je ukupno šest registriranih proizvođača lumbije, od kojih četiri u Blatu, a dva u Veloj Luci”, dodala je Sardelić.

U sklopu programa Dana lumblije u Blatu planirano je i sudjelovanje Lovačke udruge „Jastreb”, koja će spremiti lovački gulaš sa žrnovskima makarunima, Lige protiv raka Korčula - Lastovo - Pelješac - Mljet, lokalnih vinarija i proizvođača te tradicionalne slastice te predstavljanje tradicionalnih slastica. Program će zatvoriti učenici Srednje škole Ive Padovana, koja već 27 godina posljednju nedjelju u listopadu izlaže i predstavlja svoje lumblije na blatskoj Plokati.

Okusi i mirisi zavičaja - Dani lumblije u Blatu predstavljeni su u organizaciji dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika i tvrtke Dubrovačka baština u suradnji s Turističkom zajednicom općine Blata i Javnom ustanovom „Blatski fižuli“.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter