VARAŽDIN

Predstavljena "Ludbreška medena kuhinja"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


„Ludbreška medena kuhinja“, knjiga je recepata od meda koje je pripremio profesionalni kuhar, chef Damir Crleni, a predstavljena je u četvrtak u podrumu Udruge vinogradara ‘Trsek’ s ciljem očuvanju tradicijske gastronomije Varaždinske županije i ludbreškog kraja.

 Riječ je o kuharici izdanoj u nakladi Varaždinske županije, Pčelarskog društva Ludbreg i Centra za kulturu i informiranje “Dragutin Novak”. Tiskana je u nakladi od tisuću primjeraka, grafički ju je uredio Miroslav Vađunec, a lektorirala i prevela na engleski Karmen Kanižaj. 

 U kuharici su predstavljena hladna predjela, glavna jela i deserti s medom, a autor Damir Crleni pohvalio je inovativnost ludbreških medara te njihovih proizvoda od meda, kao što su vino, pivo, pjenušac i ocat od meda, koji su mu pružili nove mogućnosti i potaknuli ga na češće korištenje meda u kulinarstvu.

 File od jelena u kori od medenjaka, okruglice od svježeg kozjeg sira s medom, glazirana guščja jetra s medom i marelicama na rukoli, file vepra s borovnicama pinjolima i mednom rakijom, rolada od fazana na grofovski s vrganjima i medom, samo su neka od jela iz kuharice.

 Predsjednik pčelarskog društva Ludbreg Krešo Piljak rekao kako na tom području postoji oko 6000 košnica te kako je njihovo društvo dugo željelo izdati kuharicu.

 „Med je nedovoljno istražena, pomalo zapostavljena namirnica, i zato mi je drago da predstavljamo ovu kuharicu od koje vjerujem da će mnogi imati dobiti i koristi“, rekao je.

 I predsjednik Pčelarskog saveza Željko Vrbos složio se kako je Ludbreg perjanica pčelarstva te čestitao na angažmanu društvu, koje proizvodi med od bagrema, kestena, lipe, suncokreta, ali i meduna, vrijeska, ružmarina i drače. 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter