ODLIČNI TRIKOVI

Ovo vam može biti korisna informacija: Znate li kako produžiti rok trajanja namirnicama?

| Autor: Glas Istre
Pixabay

Namirnice poput tjestenine, riže i sušenih začina su neke od najdugovječnijih koje možete imati u svom domaćinstvu. Brašno potrošite u roku od osam mjeseci

Pogođeni pandemijom koronavirusa i ograničenošću kretanja mnogi se zasigurno pitaju koliko dugo pojedina hrana koju imaju kod kuće može potrajati. Drugim riječima, koji su rokovi trajanja pojedinih namirnica, te postoje li određeni trikovi kojima se oni mogu produljiti, prenosiu Novi list.

Od kruha do mlijeka, tjestenine do mesa, sve namirnice imaju vijek trajanja i važno je znati koliko vremenski možemo konzumirati pojedine namirnice koje imamo u hladnjaku prije negoli se pokvare. Dakle, što valja znati i čega se treba pridržavati.

Namirnice poput tjestenine, riže i sušenih začina su neke od najdugovječnijih koje možete imati u svom domaćinstvu. Tipičan paket tjestenine, ako ga držite na suhom mjestu, može potrajati i više od godinu dana, ovisno o roku uporabe navedenom na pakiranju. Ponajbolji način da vašoj tjestenini produljite rok uporabe jest da je držite u staklenki, na suhom i tamnom mjestu, podalje od direktne sunčeve svjetlosti.

Brašno, ulje, meso

Čak do godinu dana mogu potrajati određeni osušeni začini, poput bosiljka, korijandera i peršina, a u svježoj varijanti i dulje ako ih zamrznete. Možete ih prethodno staviti u posudice za led zajedno s vodom ili maslinovim uljem, te ih na taj način zamrznuti. Slično možete učiniti i s umacima ili pestom.

Stručnjaci sugeriraju da brašno potrošite u roku ne duljem od osam mjeseci, a najbolji način skladištenja je na suhom i tamnom mjestu, te na sobnoj temperaturi. Ako je maslinovo ulje skladišteno na optimalan način, potrajat će vam godinu i pol dana, pod uvjetom da boca nije otvarana.

Ako ste je otvorili, najbolje je maslinovo ulje potrošiti u roku od 30 do 60 dana. Neotvarano pakiranje bijele riže u vašoj smočnici može potrajati čak četiri do pet godina, dok je rok trajanja smeđe riže ograničen na šest do osam mjeseci.

Jaja i povrće

Kada govorimo o namirnicama koje se uobičajeno drže u hladnjaku, njihov »životni« vijek je daleko kraći. Meso, bilo da je sirovo ili termički obrađeno (kuhano ili pečeno), poznato je po tome da ima najkraći rok trajanja od većine namirnica koje držimo u hladnjaku ili frizeru. Primjerice, piletina, svinjske kobasice i govedina, mogu se držati u hladnjaku svega nekoliko dana što je zaista kratko. Možete im produljiti trajanje tako što ćete ih staviti u hermetički zatvorene spremnike.

Mlijeko u tetrapaku bit će podobno za konzumiranje svega pet do sedam dana, jednom kad ste ga otvorili. Ako želite da vam potraje malo dulje, možete mu dodati malo sode bikarbone koja će umanjiti aktivnost bakterija do koje prirodno dolazi u mlijeku. Jednom kad skuhate jaja, mogu biti jestiva do sedam dana ako ih držite u hladnjaku. Možete im produljiti vijek trajanja tako da ih usitnite, stavite u kalupe za muffine i zamrznete.

Svježe povrće ima vrlo ograničeno trajanje, no postoji trik uz pomoć kojega to možete produljiti. Svježe lisnato povrće nakon kupnje potrebno je spakirati na način da što duže ostane svježe i hraskavo u čemu će vam pomoći trik s pakiranjem u plastične vrećice.

Povrće dobro isperite i posušite te manje količine (koliko vam je potrebno za jedan obrok) pospremite u plastičnu vrećicu i napušite je zrakom. Vrh vrećice zarolajte i učvrstite običnom špagom te spremite u hladnjak. Sir nemojte držati u pakiranju, već ga omotajte papirnatim ručnikom i stavite u plastičnu vrećicu ili ga smjestite u ladicu gdje držite salatu.

Važno je znati i kako je krumpir i luk najbolje spremiti odvojeno što će tim namirnicama također produljiti vijek trajanja. Najbolje ih je držati na mračnom mjestu i to na temperaturi između sedam i dvanaest Celzijevih stupnjeva.

Zaleđene zalihe

Za sve ljubitelje umaka od rajčice, koristan je savjet kako mu možete produljiti vijek trajanja tako što ćete porcije zamrznuti u kalupima za led, te upotrebljavati kocku po kocku kako kuhate. Nabolji i najlakši način da vaše banane duže održite jestivima jest da potamnjeli kraj omotate aluminijskom folijom ili ljepljivom trakom koje sigurno imate kod kuće.

Limuni vam mogu potrajati čak do šest mjeseci ako ih narežete na četvrtine i dodate sol i vodu. Dodajući stapku celera kriški kruha omogućit ćete kruhu da apsorbira vlagu iz stabljike koja sadrži čak 95 posto vode. To će spriječiti da kruh postane ustajao i da se razvije plijesan.

Što bi svaka obitelj u ovoj situaciji trebala dodati svojoj šoping-listi? Između ostalog, vrijedno je svakako kupiti nekoliko kilograma riže, tjestenine, heljdu, leću, zob, sušene polovice graška, zatim tunu i sardine, grah, krumpir, kapulu i češnjak, jaja, sušenog voća po želji, sušenih rajčica i začina po želji.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum