BUENOS AIRES

Lik Evite Peron ponovno na argentinskim novčanicama

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Eva Peron vratila se na argentinsku valutu, šest godina nakon što je mitsku bivšu prvu damu, koja je umrla prije 70 godina na novčanicama zamijenio andski jelen.

Središnja banka Argentine u ponedjeljak je predstavila novu seriju novčanica od 100, 200, 500 i 1000 peza (oko 6, 12, 30 i 60 kuna) koje, kako stoji u priopćenju za javnost, "obilježavaju povratak argentinskih povijesnih junaka i junakinja" na papirnatim novčanicama te južnoameričke zemlje.

Maria Eva Duarte de Peron ili Evita, kako je mnogi Argentinci još uvijek od milja nazivaju, bila je skromnog porijekla kad se udala za Juana Dominga Perona, prije nego što je postao predsjednik (od 1946. do 1955., a zatim ponovno 1973. do 1974.).

Zajedno su utemeljili i utjelovili peronizam, eklektičan masovni pokret, s ponekad suprotstavljenim političkim strujama, ali s izraženim populističkim društvenim sklonostima.

Postala je glavna politička snaga u zemlji u drugoj polovici 20. stoljeća. Eva Peron umrla je 1952. u dobi od 33 godine od raka. Prerana smrt pridonijela je njezinoj popularnosti i legendi o borbi za prava žena dok je na vlasti bio njezin suprug. 

Evin se lik pojavio na novčanicama od 100 peza godine 2012. na inicijativu tadašnje peronističke predsjednice Cristine Kirchner (2007. - 2015.).

No 2016. je, u vrijeme dok je predsjednik države bio liberal Mauricio Macri, izdana nova serija novčanica na kojima su, umjesto dotadašnjih likova bile ugrožene lokalne životinjske vrste.

Tada je Evitu na novčanicama od 100 peza zamijenila 'taruca', vrsta andskog jelena.

U neobičnom preokretu događaja, Evita se ponovno pojavljuje na novčanicama, ovaj put u vrijeme vladavine lijevog centra čija je potpredsjednica Cristina Kirchner.

Među novim likovima na seriji novčanica iz 2022. godine su i Juana Azurduy, junakinja latinoameričkih ratova za neovisnost, mestikinja španjolskih i indijskih korijena te Maria Remedios del Valle, zagovornica neovisnosti Argentine, europskoga i afričkog porijekla.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum