WASHINGTON

Kapetan Kirk se vratio na Zemlju nakon kratke misije u svemiru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ikona "Zvjezdanih staza" William Shatner u srijedu je postao najstarija osoba koja se vinula u svemir.

"Svi bi ovo trebali učiniti, bilo je nevjerojatno", rekao je kanadski glumac po povratku na Zemlju.

Let tvrtke Blue Origin Jeffa Bezosa poveo je četiri osobe, uključujući 90-godišnjeg kanadskog glumca, oko 106 kilometara iznad Zemlje, iznad Karmanove linije. 

Putnici su nekoliko minuta bili u bestežinskom stanju prije nego što se otvorili padobrani iznad kapsule New Shepard i vratili posadu natrag na Zemlju, oko 11 minuta od polijetanja. 

To je bio drugi turistički let u svemir Blue Origina, jedne od triju tvrtki koje su nedavno počele nuditi komercijalna putovanja u svemir. 

Iako je ovo očit PR-ovski potez Bezosa, nije poznato je li Shatner letio besplatno ili je platio značajnu cijenu. 

U tvitu objavljenom za vrijeme leta, Shatner je objavio fotografiju s logotipom Blue Origina na logotipu "Zvjezdanih staza" i napisao kako se u svom životu znao osjećati kao da "veliki ocean istine leži neotkriven preda mnom".

Njegovo putovanje dovelo je do mnoštva internetskih 'memova', uključujući posadu Blue Origina u kostimima iz "Zvjezdanih staza" i obećanje Shatnera da će iskoristiti iskustvo u svemiru za svoj idući glazbeni album.  

"Želim pisati o svojoj ljubavi prema Zemlji", rekao je prije leta. Opisao je Zemlju kao "dragulj, topli, voljeni, hranjiv planet".

Na putovanju su još bili Audrey Powers, potpredsjednica tvrtke Blue Origin za misije i letačke operacije, Chris Boshuizen i Glen de Vries.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater