KOTOR

Izložbom „Terce jadranskih brodica“ nastavljena suradnja Krka i Kotora

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


„Terce jadranskih brodica“ naziv je izložbe tehničkih crteža Velimira Salamona koja je otvorena u petak u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor.

Izložba je ostvarena kao rezultat međunarodne kulturne suradnje Krk - Kotor, duge već deset godina Centra za kulturu Grada Krka i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Izložbu je otvorila Jasminka Lončarević, generalna kozulica Republike Hrvatske u Kotoru, koja je kazala da je uvijek veseli kako kulturna tako i svaka druga suradnja između Kotora i Republike Hrvatske.

Ravnatelj Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor Andro Radulović je naglasio neraskidivu vezu između Krka i Kotora, koje spaja kulturna povezanost.

„Kotorsko brodogradilište u 15. stoljeću izrađuje sve vrste brodova, jedrenjaka, pretežno karavele, ali i brigantine, koke, fuste, gripove, skape, karake i druge. Pored Kotora i u Perastu su postojala brodogradilišta. A između ostalog, gradile su se cakare, skabe, manje barke i razni tipovi plovila, uglavnom manje nosivosti“, kazao je Radulović.

„Te crteže možemo smatrati najsastavnijim i najtemeljnijim prikazima morfologije naše tradicionalne barke, do kojih je autor dolazio ne samo kabinetskim radom, već i pomnim terenskim istraživanjem, sve od Rovinja do Dubrovnika te duž Sredozemlja, od Lisabona i Barcelone do Bresta“, kazala je ravnateljica Centra za kulturu grada Krka Maja Parentić.

Financijsku podršku ovom projektu međunarodne kulturne suradnje dali su: Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Krk i Turistička zajednica Grada Krka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini