JAKARTA

Indonezija: Gradnja turističkog projekta potaknula bojazan za komodske varane

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Indonezijsko ministarstvo zaštite okoliša pokušalo je u utorak smiriti gnjev i zabrinutost javnosti zbog izgradnje otočnoga turističkog projekta pod nazivom "Jurski park", nakon što se društvenim mrežama proširila fotografija komodskog varana pred kojim se ispriječio veliki kamion. 

Lokacija vrijedna više milijuna dolara na kojoj bi se trebao izgraditi "Jurski park" dio je vladinih planova obnove turističkih sadržaja u Nacionalnom parku Komodo.

Fotografija jednog od najvećih guštera na svijetu, koji blokira put velikom vozilu na indonezijskom otoku Rinci, izazvala je izljeve gnjeva boraca za zaštitu okoliša zbog potencijalne prijetnje prirodnom staništu ove ugrožene vrste guštera.

Reuters nije uspio provjeriti autentičnost slike.

Wiratno, visoki dužnosnik ministarstva zaštite okoliša, rekao je da će čuvari zajamčiti sigurnost komodo zmajeva koji lutaju blizu područja na kojima se gradi park.

Planirana je izgradnja povišenog platoa, brane i informativnog centra, a projekt bi trebao biti dovršen u lipnju iduće godine.

"Intenzivno ćemo i redovito provjeravati ima li varana ispod zgrada, ruševina zgrada ili ispod kamiona koji prevoze materijal", rekao je.

Prema podacima indonezijske vlade, ondje trenutačno živi oko 3000 komodskih varana. U divljini žive samo na nekolicini indonezijskih otoka koji su njihovo prirodno stanište milijunima godina.

Većina njih - oko 1700 - živi na otoku Komodo, a još oko 1000 ih obitava na Rinci, manjem otoku blizu otoka Komodo i Flores. Nacionalni park u cijelosti je pod zaštitom Unescove svjetske baštine.

Ova jedinstvena vrsta guštera može dosegnuti i do 3 metra, ima zakrivljene i oštre zube, žuti račvasti jezik, snažne udove i dugi rep. Samo jednim otrovnim ugrizom komodski varani mogu onesposobiti plijen veličine, primjerice vodenog bivola.

Projekt, koji je pokrenulo državno ministarstvo javnih radova i stanovanja, želi omogućiti posjetiteljima Nacionalnog parka Komodo da što bolje vide komodo varane u divljini. 

Korisnici društvenih mreža projekt su usporedili s onim na otoku dinosaura u Spielbergovim filmovima pod nazivom "Jurski park".

Ministarstvo za javne radove u priopćenju objavljenom u ponedjeljak izvijestilo je da je sigurnost komodo zmajeva zajamčena, no borci za zaštitu okoliša smatraju da se izgradnja mora prekinuti. 

"Komodo zmajevi moraju biti prioritet i moramo ih zaštititi u ovome jedinstvenom području", rekao je Umbu Wulang Tanaamahu Paranggi, direktor indonezijskog Foruma za okoliš indonezijske pokrajine Malih Sundskih otoka. Istaknuo je da je "ovo što se sada provodi, čisto uništavanje životnog prostora komodo zmajeva."

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater