ISTRAŽIVANJE

I biljke pate od 'jet laga' ako im se poremeti biološki sat

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

Sasvim je izvjesno da u ljudi i životinja bioritam diktira vrijeme kada bi trebali jesti ili otići na spavanje. No, premda to nije tako očito, i biljke imaju svoj unutarnji ili biološki sat.  

Na bioritam biljke, koji među ostalim regulira vrijeme kad bi ona trebala otvoriti ili zatvoriti svoje latice, utječe sunčeva svjetlost.

Biološki sat ili cirkadijski ritam čini niz bioloških ritmova unutar određenog perioda, definiranog kao vrijeme potrebno da se završi jedan ciklus od 24 sata, koliko treba Zemlji da se okrene oko svoje osi.

Biljke znaju da je noć ili dan na temelju razine šećera koju sadrže, objašnjava Frank Werner iz njemačke Udruge za ukrasne biljke. Šećer se proizvodi fotosintezom, a biljkama je potrebna sunčeva svjetlost da bi taj proces ostvarile.

Postojanje biološkog sata u biljaka je iznimno važno kako bi se pripremile za noć kad je potrebno skladištiti energiju, ali i za ostatak dana kad se može slobodno odvijati fotosinteza.

Kad zalazi sunce, biljke znaju da je trenutak za zatvaranje cvjetova. No ako ih se premjesti na neko drugo mjesto, unutarnji sat im se poremeti, što rezultira svojevrsnim 'jet lagom', kao rezultatom narušenog prirodnog ritma te može doći do usporenog rasta biljke.

Stoga Werner savjetuje svima koji se bave vrtlarenjem da tijekom uzgoja svojim biljkama zajamče da im se ne remeti unutarnji sat. To je jedini način da se osigura sazrijevanje plodova na vrijeme.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater