NAJPOZNATIJI BIGL NA SVIJETU

Harry i Meghan imaju psa koji se zove Pula! Ime je vjerojatno dobio zbog značenja te riječi u jednom jeziku

| Autor: Mladen RADIĆ
Meghan i Harry (EPA)

Meghan i Harry (EPA)


Princ Harry i Meghan Markle već nekoliko godina imaju pojačanje u obitelji - usvojili su sedmogodišnjeg psa rase bigl. No, to i ne bi bila tolika vijest da ga nisu nazvali Pula.

Naravno, za nekoga iz Hrvatske i okolice to ime nije nimalo čudno, no malo je vjerojatno da su Harry i Meghan svog ljubimca nazvali u počast najvećem istarskom gradu. Bilo kako bilo, to ime izgleda da djeluje kao enigma za njihove obožavatelje i novinare koji se moraju podsjećati da je Pula, a ne Tula.

"Harry (36) i Meghan (39) primili su Pulu u svoj dom ubrzo nakon vjenčanja u svibnju 2018., pridruživši ga Meghaninom spasilačkom biglu Guyu. A ime psa ima posebno značenje - Pula je službena valuta Bocvane, zemlje u Africi u koju je Harry poveo Meghan kad su tek počeli izlaziti. Pula znači "kiša" na Setswani (službenom jeziku u Bocvani, op. a.) - a budući da je kiša vrlo rijetka u Bocvani, smatra se vrijednom i blagoslovom", piše people.com.

Uz vijest da Harry i Meghan imaju psa koji se zove Pula, neki su se sjetili da Pula na rumunjskom znači muški spolni organ.

Zanimljiva je i priča iz sredine svibnja 2010. kada je brazilski udaraljkaš s njujorškom adresom Cyro Baptista s bendom nastupio u Puli u sklopu festivala Jazzbina. Prije no što je došao u Pulu, Baptista mi je dao intervju te smo opušteno dvadesetak minuta pričali telefonski.

U jednom trenutku se sjetio kako je s legendarnim Paulom Simonom svirao u Bocvani i najednom, usred koncerta, svi u publici su počeli vikati "Pula! Pula!".

"Svašta! Zašto? Što je to značilo?", uzvratio sam zbunjeno.

"Mislim da tamo "pula" znači kiša, a kiša znači sreću i kada nekom žele nešto dobro, viču "pula! pula!"", odgovorio je glazbenik. Kasnije sam doznao da to znači i radost.

I to nije bilo sve. Osim toga što je rekao u intervjuu prije koncerta, na koncertu u Domu hrvatskih branitelja je publici otkrio da na portugalskom pula znači skoči.

"Provjerili smo, doista se "skočiti" na portugalskom kaže pular, a skoči se kaže pula. Izgleda da čovjek, na svu sreću, prije ovog koncerta nije bio u Rumunjskoj…", komentirao sam tada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of