GRADSKA ODLUKA

NE SMIJU U PULSKI JAVNI PRIJEVOZ: Zabranjen ulazak opasnih pasa u autobuse, i kada su na povodcu i s brnjicom

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ
Ilustracija (Arhiva)

Ilustracija (Arhiva)


Puštanje kućnih ljubimaca dozvoljeno je isključivo uz nadzor i odgovornost vlasnika * Opasan pas je bilo koja jedinka te vrste, bilo koje pasmine koja je, ničim izazvana, napala čovjeka ili drugog psa i nanijela teške ozljede, uzgajana i dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom, kao i pas pasmine terijera koji ne potječe iz uzgoja te njegovi križanci

Pulski gradonačelnik Boris Miletić u ožujku je donio odluku kojom se kućnim ljubimcima dopušta kretanje bez povodca na 14 javnih površina i devet plaža. Na drugim površinama, stazama za pješake, moraju se držati na povodcu. S druge strane, ljubimci se bez povodca mogu kretati parkom pored Veterinarske stanice, u šumici u Ulici Sisplac, u Rizzijevoj ulici (pored Obrtničke škole), dijelu šumice Drenovica (kod nekadašnjeg objekta HT-a), duž dijela Premanturske ulice (od šumice do kružnog toka), šumicom u Krležinoj ulici, a mogu se rastrčati i na livadi iza Ekonomske škole u Marulićevoj ulici. Nadalje, bez povodca mogu i iza Stande, kod tvrđave Sv. Juraj, šumi Rizzi te onoj uz Partizanski put, Maeštadi u Štinjanu, između obale i Ulice 119. brigade, na potezu između Marine servisa i Valelunge. Na tvrđavi Punta Christo dozvoljen je boravak od 15. rujna do 30. svibnja.

Označene plaže

Puštanje kućnih ljubimaca dozvoljeno je isključivo uz nadzor i odgovornost vlasnika, a opasnih pasa jedino sa zaštitnom košarom (brnjicom) i na povodcu, napominju iz Grada. Psi se mogu kretati bez povodca i na privatnim poljoprivrednim površinama izvan područja obuhvata gradskog GUP-a.

Kućne ljubimce moguće je dovoditi na sljedeće plaže: onu kod lučice u kampu Stoja; kod svjetionika i prije turističkog naselja na Punta Verudeli; mogu i na Hidrobazu, u uvalu prije lučice; u Štinjansku valu, na Galebove stijene, Valovine, prema Muzilu, u Staru klaonicu.

Plaže su označene pločama s dvojezičnim natpisom i oznakom dužine (ukupno 40 metara), opremljene koševima s držačem za PVC vrećice. Vlasnici pasa dužni su držati i voditi psa na uzici, imati higijenski pribor, počistiti otpatke za svojom životinjom i isprati površinu. Na ostalim plažama boravak i kupanje pasa u periodu od 01. lipnja do 15. rujna dozvoljeno je od 21 do 8 sati, a preostali dio godine cijeli dan.

Zanimljivi su detalji odluke koji se odnose na javni prijevoz ljubimaca. Slijepe osobe imaju pravo u vozilo uvesti psa vodiča, osobe u invalidskim kolicima rehabilitacijskog psa, djeca s teškoćama u razvoju uz pratnju roditelja i terapijskog psa, a treneri pasa, pse u školovanju. U vozilo se, nadalje, smije uvesti i pas štenac na socijalizaciji u obitelji. Takvi psi moraju nositi službenu ormu. Dopušten je prijevoz i drugih kućnih ljubimaca, pod posebnim uvjetima. Psi visine grebena do 30 centimetara, kao i mačke te druge male pitome životinje smiju se prevoziti, ali u odgovarajućim transportnim kutijama, torbama i slično. Za njih se ne naplaćuje dodatna karta. Dozvoljen je i prijevoz pasa koji u grebenu imaju više od 30 centimetara, navodi se u odluci, uz uvjet da pas ima brnjicu i vodi se na kratkom povodcu, uz propisanu dokumentaciju, odnosno ispravu o upisu i cijepljenju protiv bjesnoće. Putnik koji je uveo kućnog ljubimca u vozilo odgovoran je za njegovo ponašanje i sam će nadoknaditi štetu koju ljubimac nanese drugim putnicima u vozilu ili onečisti vozilo tako da se ono mora povući u spremište na čišćenje.

Pribor za čišćenje

S druge strane, zabranjen je prijevoz opasnih pasa. Prema Pravilniku o opasnim psima resornog ministarstva, opasan pas je bilo koja jedinka te vrste, bilo koje pasmine koja je, ničim izazvana, napala čovjeka i nanijela mu tjelesne ozljede ili ga usmrtila; ničim izazvana napala drugog psa i nanijela mu teške tjelesne ozljede; uzgajana i/ili dresirana za borbe pasa ili zatečena u organiziranoj borbi s drugim psom, kao i pas pasmine terijera tipa bull (stafordski bull terijer, američki stafordski terijer, bull terijer i mini bull terijer) koji ne potječe iz uzgoja, kao i njegovi križanci.

Nadalje, gradskom odlukom određeno je da putnici s kućnim ljubimcima ulaze na prednja vrata (uz vozača) i zadržavaju se u prednjem dijelu vozila. Trebaju nositi pribor za čišćenje fekalija i očistiti površinu koju njegov kućni ljubimac onečisti.

Provedbu ove odluke nadzire gradsko komunalno redarstvo, osim ako je zakonom ili posebnim propisima za to određen veterinarski, odnosno stočarski inspektor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater