ATENA

Grci ostaju bez kioska

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Samo je pola grčkih periptera, kioska koji prodaju pivo, cigarete i novine na trgovima diljem zemlje preživjelo ekonomsku krizu. 

A onima koji jesu prijeti nova kriza, pandemija koronavirusa. Dodavanje maski i dezinficijensa prodajnom asortimanu možda neće biti dovoljno da je prebrode. 

Sastavni dio urbanog krajolika i društvenog života od 1911., mnoge periptere propale su tijekom financijske krize koja je razorila zemlju od 2010. do 2018. 

"Za vrijeme financijske krize propalo je pola od 11.000 kioska diljem Grčke", kazao je Teodoros Malios, predsjednik udruge vlasnika kioska u Ateni. "Ovih posljednjih mjeseci zatvara ih se još", dodao je. "U našoj profesiji teško je prebroditi 'lockdown' i druge restriktivne mjere". 

Zatvaranje u ponoć

Vlada je krajem rujna zbog ponovnog razbuktavanja zaraze, uglavnom u većim gradovima, naredila da kiosci moraju biti zatvoreni od ponoći do pet ujutro. 

Namjera je bila spriječiti okupljanja na trgovima i kupnju alkohola na kioscima koji su mahom radili do sitnih noćnih sati. 

Panajotis Karacas, na primjer, svoj je kiosk na središnjem atenskom trgu Sintagmi držao otvorenim non-stop. Odluka da mora zatvoriti u ponoć teško ga je pogodila. 

"Zbog te mjere sam izgubio 20 posto prometa, nakon što sam prethodno pretrpio dva mjeseca 'lockdowna'", kazao je. 

S obzirom na to da su vlasnici kioska ionako izloženi žestokom poreznom opterećenju, 40-godišnji Karacas razmišlja da svoju peripteru zatvori. "Mnogi moji kolege već su to učinili, ja sam preživio, ali za koliko dugo?", pita. 

Nekoliko metara dalje, kolega Spiros Karajorgios ima sličnu dvojbu. "Zabrinut sam budućnost. U centru Atene, na Sintagmi, situacija je čak i gora nego u drugim četvrtima jer ovdje nema stanovnika", objasnio je. "Naši su klijenti oni koji rade u uredima i turisti. Prvi sada rade od kuće, a drugih nema".

Broj stranih dolazaka u Grčku u prvom kvartalu ove godine pao je za 70 posto. Karajorgios ne zna kako će namaknuti 1500 eura za obnovu dozvole za rad. 

Malios čak nije siguran žele li ih gradske vlasti uopće obnavljati. 

"Gradske uprave žele dati više prostora pješacima i živciraju ih kiosci koji strše na trgovima i pločnicima". 

Bez duše 

U četvrti Petralona, u podnožju Akropole, kafići i rastorani na trgu Merkuri su prepuni. Jorgos Siaplauras, vlasnik kioska u blizini, bijesan je na vladu.

"Mjere su sulude i samo idu na ruku supermarketima", kaže. "Prošle noći sam zatvorio u ponoć, a trg je bio pun mladih s pokretnim hladnjacima punih piva i drugog alkohola koji su kupili ranije u supermarketima". "Zatvaranje kioska u ponoć ih neće spriječiti da se zabavljaju", rekao je. 

Siaplauras je poznato lice mještanima. Umirovljenik Dimitris Kacijanis (70) svako jutro dolazi do kisoka po novine i na malo razgovora. 

"To je točka društvenog okupljanja kao i kafić", rekao je. "Šezdesetih godina prošlog stoljeća, kad još nismo imalo telefonske linije u kućama, ovdje smo dolazili telefonirati i kupovati nedjeljom slatkiše djeci".

"A sad, u mojoj dobi, kad sam ostao sam, dolazak do periptera moja je dnevna šetnja, odmak od usamljenosti", kažei dodaje da ne može zamisliti da se njegov kiosk zatvori. "Ova četvrt ostala bi bez duše". 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater