CARDIFF

Wales uvodi dvotjedni "lockdown"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Wales će u petak uvesti dvotjedni "lockdown" i svi će osim nužnih radnika morati ostati kod kuće u borbi protiv ubrzanog širenja drugog vala zaraze koronavirusom. 

Premijer Walesa Mark Drakeford rekao je da razumije da su ljudi umorni od ograničenja, ali su mjere nužne jer su već popunjeni odjeli za intenzivnu njegu.

"Svi u Walesu morat će ostati kod kuće", rekao je Drakeford novinarima. "Ako ne djelujemo sada, nastavit će se ubrzavati", dodao je. 

"Lockdown" stupa na snagu u petak i trajat će do 9. studenog. Svi osim nužnih radnika će raditi od kuće. 

Maloprodajni lanci, ugostitelji, turistička poduzeća i vjerske ustanove morat će se zatvoriti.

Ujedinjeno Kraljevstvo zabilježilo je 16.982 slučaja koronavirusa, objavile su vlasti u nedjelju. Wales je zabilježio 950 slučajeva, a početkom listopada imao je oko 400.

Nakon javne svađe s gradonačelnikom Velikog Manchestera Andyjem Burnhamom, koji je optužio premijera Borisa Johnsona za pokušaj žrtvovanja sjevera Engleske za spas radnih mjesta na jugu, ministar stanovanja Robert Jenrick rekao je da će se "lockdown" uvesti za nekoliko dana. 

"Moramo ovo zaključiti", rekao je Jenrick u pregovorima s lokalnim liderima i dodao da osnova za sporazum postoji.

Johnson je prijetio da će to područje označiti najvišim stupnjem opasnosti širenja zaraze kojim bi se uvela najstroža ograničenja. Pubovi i barovi morali bi se zatvoriti, a članovi različitih kućanstava ne bi se mogli družiti, protivno volji lokalnih lidera. 

Jenrick se nada da će postići sporazum s liderima Manchestera u ponedjeljak, a lokalne novine izvještavaju da je na stolu ponuda od desetaka milijuna funti pomoći tvrtkama koje su pogođene ograničenjima. 

"Odgoda će samo pogoršati situaciju, ugroziti ljudske živote i dugoročno pogoršati ekonomske posljedice za grad", rekao je Jenrick za BBC TV.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum