PARIZ

Danas djelomična pomrčina Sunca od Islanda do Indije

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Djelomična pomrčina Sunca danas će biti vidljiva diljem zapadne polutke, ali se astronomi amateri upozoravaju da pripaze kad gledaju taj rijedak fenomen. 

Pomrčina će početi u 09.58 sati na Islandu i završiti na istočnoj obali Indije u 14.02 sati po srednjoeuropskom vremenu, objavila je pariška zvjezdarnica. 

Hrvatski astronomski savez u petak je objavio da će iznad hrvatskog područja pomrčina biti vidljiva od 11.20 do 13.02 sati, a maksimum će joj biti u 12.21 sati. 

U nekoliko hrvatskih gradova, od Zagreba do Lastova, lokalna astronomska društva organiziraju javno promatranje pomrčine. 

Pomrčina Sunca nastaje kada se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje. Potpuna se događa kad Mjesec potpuno zakloni Sunce i tada dio Zemlje potpuno potone u mrak. 

No ova današnja će biti samo djelomična. "Mjesečeva sjena ni u jednom trenutku neće dotaknuti površinu Zemlje", kažu u pariškoj zvjezdarnici. 

Mjesec će najveći dio Sunca, 82 posto, zakloniti iznad Kazahstana, ali to neće biti dovoljno da se smrači jer je za takvo što potrebna najmanje 95-postotna zaklonjenost. 

"Vidjet ćemo da mali dio Sunca nedostaje. Neće biti spektakularno, ali to je uvijek događaj i prigoda za krasne fotografije", poručuju iz pariške zvjezdarnice.

Oni koji kane promatrati pomrčinu ne bi trebali izravno gledati u Sunce, čak ni kroz oblake, jer to može oštetiti oči. Potreban je zaštitni filter, a jedino jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje, kažu iz Hrvatskog astronomskog društva. 

Ovo će biti 16. djelomična pomrčina Sunca u ovom stoljeću, a iduća potpuna bit će iznad Sjeverne Amerike u travnju 2024. 


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini