NEW YORK

Botticellijeva slika mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Slika talijanskoga renesansnog majstora Sandra Botticellija mogla bi biti prodana za 80 milijuna dolara na dražbi koja će se održati u siječnju, priopćila je aukcijska kuća Sotheby's.

"Mladić s rondelom" smatra se jednom od najvažnijih slika iz doba renesanse koja je još u privatnom vlasništvu. Portret je značajan i po tomu što se na njemu nalazi rad drugog umjetnika. Rondel na Boticellijevoj slici originalno je djelo slikara Bartolommea Bulgarinija iz 14. stoljeća.

Dosadašnji rekord za neku Botticellijevu sliku iznosi 10,4 milijuna dolara i očekuje se da će lako biti nadmašen. 

Nije poznato tko je mladić na slici, ali povjesničari umjetnosti vjeruju da bi to mogao biti blizak prijatelj obitelji Medici, koja je vladala Firencom, Botticellijevim rodnim gradom. 

Slika je nastala u najplodnijem Botticellijevom razdoblju, krajem 15. stoljeća, kad je papa Siksto IV. slikara pozvao u Rim da pomogne u oslikavanju Sikstinske kapele. 

U tom je razdoblju Botticelli naslikao neke od svojih najslavnijih djela, uključujući "Rođenje Venere". Unatoč svojoj starosti slika je u besprijekornom stanju i bila je na posudbama u nekoliko muzeja. 

Posljednji je put promijenila vlasnika 1982., kad ju je privatni kolekcionar kupio za 1,3 milijuna dolara. 

Većina Botticellijevih slika nalazi se u svjetskim muzejima, ali među njima je vrlo malo portreta, što ovu čini još vrednijom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of