LOS ANGELES

Američki lopovi više ne kradu 'birkinice' ni novčanike, nego francuske buldoge

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Dvojica lopova koja su brutalno opljačkala 27-godišnju Marieke Bayens, prijeteći joj oružjem na ulici u Kaliforniji, nisu jurili ni za njezinom torbicom ni za njom. Željeli su ljubimca kojega je vodila na uzici - Merlyna, francuskog buldoga.

Riječ je o zanimljivom fenomenu u Americi. Od New Yorka preko Los Angelesa do Miamija i Chicaga, u porastu su krađe pripadnika ove cijenjene pasmine.

Mali su i prijateljski nastrojeni, a i lako ih je primiti u naručje, pa su francuski buldozi postali iznimno popularni, a na crnom se tržištu prodaju za više tisuća dolara.

Istodobno su dodatno privlačni jer ih su na glasu kao "psi koje imaju selebritiji".

Najpoznatija žrtva dosad bila je pjevačica i glumica Lady Gaga. Naoružani lopovi prošle su godine ukrali njezine ljubimce, francuske buldoge Kojija i Gustava, čak su otvorili vatru na Gagina pomoćnika koji ih je šetao. Pritom je ranjen, ali je preživio.

Pjevačica je za nagradu onima koji joj vrate ljubimce ponudila nagradu u iznosu od 500.000 dolara, što je urodilo plodom, a policija je u tom slučaju uhitila pet osoba.

Pa zbog čega su francuski buldozi tako primamljiva meta za lopove?

Dva su ključna razloga: njihova visoka preprodajna vrijednost od 3500 do 5000 dolara ili više, kao i to što su relativno rijetka pasmina, rekla je AFP-u Brandi Hunter Munden, potpredsjednica Američkoga kinološkog saveza.

"Ovo nije pasmina koja ima velika legla... i dugo se čeka da uopće budete u prilici da kupite francuskog buldoga. Porast njihove popularnosti rezultirao je i porastom krađa. No pribjegavanje nasilju nešto je novo i zabrinjavajuće", smatra Munden. 

Među brojnim slavnim osobama - glumcima, sportašima, glazbenicima, modelima i influencerima koje imaju francuskog buldoga su Reese Witherspoon, Hugh Jackman, Chrissy Teigen, Leonardo DiCaprio, Madonna, Snoop Dogg, Michael Phelps i Hilary Duff.

Stoga ne čudi što je upravo Hollywood postao meka krađa francuskih buldoga.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater