Način uživanja

Što znači riječ "piknik"? Koje je podrijetlo ovog ugodnog običaja?

| Autor: Šarlota BRNČIĆ
(iStock)

(iStock)


Piknik je najudobniji način uživanja u lijepom sunčanom danu na otvorenom, isprobavajući razne delicije.

No, kada je nastao i gdje? Navodno u Francuskoj u 17. stoljeću, a sam izraz potječe od francuskog pique-nique, koji proizlazi iz spoja između pique ( štipnuti) i nique (mala stvar male vrijednosti).

U početku je to bio društveni događaj (ne nužno na otvorenom) u kojem je svaki gost donio nešto, pridonijevši bocom vina ili ukusnim jelom.

Tek kasnije se preselio van, i dalje zadržavajući konotaciju elegancije i svjetovnosti.

Nakon Francuske revolucije, mnogi su aristokrati bili prisiljeni pobjeći u druge zemlje, uključujući Veliku Britaniju, gdje su donijeli čudan običaj.

Budući da su često bili u nedostatku novca, ali su htjeli zadržati svoj stari način života, a piknik je uključivao priloge svih gostiju, postupno su ga uveli u Englesku.

Grupa frankofila čak je odlučila osnovati "Društvo Pic Nic": namjerno ekstravagantni sastanci zahtijevali su da svaki član pridonese tako što će donijeti tanjur jela i boce vina.

Nakon večere prelazili bi na zabavu uz glazbu, ples i kockanje.

U međuvremenu su piknici počeli dobivati ??popularnost među novonastalom srednjom klasom i tako su se transformirali u izlete na otvorenom.

Piknik je stoga prestao biti povezan s glazbom i plesom te je postao jednostavan neformalni obrok između prijatelja i poznanika.

U sljedećim desetljećima piknik na otvorenom stigao je do Sjedinjenih Država i drugih zemalja, a sredinom 19. stoljeća čak su i manje bogate klase počele prihvaćati taj običaj.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater