VJEČNA PITANJA

5 stvari koje morate znati o parfemima kako biste što duže zadržali prekrasan miris

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Po čemu se toaletna voda razlikuje od parfema? I zašto isti miris kod svake osobe miriše drugačije? Potražili smo odgovore na najčešće postavljanja pitanja, ali i otkrivamo trikove kako da vaš omiljeni parfem traje što duže i pruža fantastičan miris tijekom cijelog dana i večeri.

Koja je razlika između parfema i toaletne vode?

Tri su sastojka uključena u svaki miris: alkohol, destilirana voda i mirisno ulje. Potonji, također poznat kao koncentracija mirisa, čini razliku: u Eau de Cologne (EdC) sadržaj mirisnog ulja je tri do pet posto. Ima ih sedam do devet posto u Eau de Toilette (EdT). Konačno, Eau de Parfum (EdP) ima udio mirisnih ulja od osam do 14 posto, a slijedi ga Eau de Parfum Intense s 20 do 30 posto. Najjače je koncentracije i najintenzivnije miriše.

Koji je najbolji način testiranja mirisa?

Vrlo je jednostavno: koža i papir! Za predodabir, raspršite miris na traku papira i malo pričekajte. Razlog čekanju je što je u početku samo alkohol primjetan – i on umrtvljuje percepciju mirisa u nosu. Ako ste papirnatim testom odabrali dva favorita, poprskajte ih po svakom zapešću. Miris se može posebno dobro razviti na ovoj toploj točki pulsa.

Koliko miris traje? 

Parfemska voda ostaje na koži pet sati, a na tekstilu ponekad može trajati i nekoliko dana. Toaletna voda nestaje nakon otprilike četiri sata, a lagana kolonjska voda obično nestaje unutar sat vremena. Stoga je kolonjska voda idealna kao ljetni ili osvježavajući miris. 

Što pomaže da miris što duže traje na koži? 

Nanesite losion za tijelo bez mirisa prije nego što raspršite miris na kožu. Masnoća u losionu osigurava da se mirisno ulje može razvijati dugo i intenzivno. 

Zašto isti miris različito miriše na više ljudi? 

Naša je koža jedinstvena: ne postoje dvije osobe koje imaju istu pH vrijednost, hormonalne razine i naseljenost bakterija. I parfemi reagiraju s ljudskom kožom – ovisno o stanju kože, isti miris na različitim ljudima npr. miriše intenzivnije ili su pojedine arome jače izražene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom