Sotheby's

Ferrari prodan za 51,7 milijuna dolara, drugi najskuplji automobil prodan na dražbi

| Autor: Hina
(Reuters)

(Reuters)


Ferrari 250 GTO iz 1962. prodan je u ponedjeljak u New Yorku za 51,7 milijuna dolara, čime je postao drugi najskuplji automobil ikad prodan na dražbi, objavio je Sotheby's.

Divovi aukcijskog sektora, Sotheby's i Christie's, ovog tjedna završavaju jesensku sezonu s milijardama dolara, zahvaljujući djelima Picassa, Moneta i Cézannea prodanima tijekom ultra-šik njujorških večeri prepunih bogatih kolekcionara i anonimnih kupaca na telefonu.

Vrhunac sezone bio je Ferrari 250 GTO, koji je Sotheby's nazvao "svetim gralom panteona sportskih automobila" i usporedio ga s remek-djelima svijeta umjetnosti.

U vlasništvu američkog kolekcionara već 38 godina, primjerak legendarnog talijanskog sportskog automobila time je skinuo s trona još jedan Ferrari 250 GTO prodan 2018. u Sotheby'su za 48 milijuna dolara.

Ali najnovijim rekordom nije postignut i onaj apsolutni za automobile na aukciji: Mercedes-Benz 300 SLR Uhlenhaut Coupé prodan je 2022. za 135 milijuna eura.

Jedan od samo dva primjerka tog sportskog automobila prodan na povjerljivoj dražbi u svibnju 2022. u muzeju njemačkog proizvođača u Stuttgartu "bio je najskuplji automobil ikad prodan" na svijetu, bilo da je riječ o aukcijama ili privatnim prodajama, rekao je glasnogovornik RM Sotheby's, podružnice luksuznih automobila.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini