TRŽIŠTE AUTOMOBILA: ŠTO KAŽU U ISTARSKIM AUTOKUĆAMA NAKON SMANJENJA TROŠARINA

Jedna kuna manje za vozila jeftinija od 100 tisuća kuna!


U vodećim istarskim autokućama ne očekuju porast prometa novim i rabljenim automobilima zbog odluke Vlade o smanjenju trošarina. Bez obzira radi li se o jeftinijim automobilima, ili onima srednje i više klase, interes kupaca jednak je kao i prije nekoliko mjeseci.

"Kupci već nekoliko tjedana znaju kako će doći do smanjenja troškova kupnje novih automobila, ali nema povećanog interesa niti za jedan model automobila," objašnjava Vedran Siljan iz tvrtke Auto Benussi.

"Drukčije kupnje mogle bi pokazati firme, koje sada, na primjer, mogu ići u nabavku snažnijih i skupljih modela Mazde nego što su planirali. Ali, nema velikih promjena u raspoloženju kupaca," kažu u Auto Benussiju. Sličnu informaciju dobili smo i u Autokući Etradex, gdje kažu da odluka o trošarinama nije dovela do povećanja interesa i novih kupaca.

"Za automobile koje mi prodajemo uvijek vlada podjednak interes. Našim kupcima smanjenje trošarina ne znači mnogo," kaže Armando Miljavac iz Etradexa.

Izračuni novih iznosa trošarina pokazuju kako će automobili s najmanjom cijenom zabilježiti i najmanji pad cijene. Oni koji stoje do sto tisuća kuna - svega za jednu kunu - dok će oni koji koštaju preko dvjesta tisuća kuna pojeftiniti za pet do sedam tisuća kuna. Skupi automobili, koji stoje više od 550 tisuća kuna, pojeftinit će za vrtoglavih 60 tisuća kuna.

"Oni koji su mogu kupiti automobil za dvjesta-trista tisuća kuna nisu čekali smanjenje trošarina," kažu u jednoj istarskoj auto kući, "jer im to ne predstavlja značajan trošak".

U Ministarstvu financija objasnili su kako je cjelokupni državni namet za kupnju novih automobila u prosjeku smanjen za 32 posto, ali očito je kako glavna korist od toga ide samo u dublje džepove.

Državni proračun biti će, zbog smanjenja trošarina, siromašniji za 350 milijuna kuna na godišnjoj razini. (D. GRAKALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini