JEDAN OD NAJBOLJIH ALATA ZA ČIŠĆENJE

Očistite svoje krpe od mikrovlakana na ispravan način

| Autor: Mija Dropuljić
Ilustracija (iStock)

Ilustracija (iStock)


Krpe od mikrovlakana to jest mikrofibre jedan su od najboljih dostupnih alata za čišćenje. Satkane od poliesterskih vlakana debljine otprilike jedne petine ljudske kose, iznenađujuće su jake i dugotrajne. Svojstva mikrovlakana omogućuju im da pokupe male čestice koje izmiču pamučnim krpama. Vlakna su elektrostatička pa privlače i zadržavaju prašinu, nude nježno abrazivno djelovanje i ne ostavljaju dlačice. Ali kako biste krpu od mikrovlakana zadržali u najboljem izdanju, trebali biste naučiti kako je čistiti na pravi način da ostane upijajuća, mekana i bez zarobljenih ostataka. 

Koliko često čistiti krpu od mikrofibre

Krpe za čišćenje od mikrovlakana treba oprati nakon svake uporabe kako biste se riješili zarobljene prljavštine. Uklanjanjem prljavštine spriječit ćete grebanje na površinama kada ih sljedeći put koristite. Krpe za suđe od mikrovlakana mogu se koristiti do tri puta za sušenje posuđa prije pranja. Krpe koje se koriste za pranje posuđa treba dobro isprati nakon svake upotrebe, objesiti da se osuše i oprati ili zamijeniti najmanje svaki drugi dan.

Razmatranja prije nego što krenete prati krpe od mikrofibre

  • Ne perite krpe od mikrovlakana s pamučnim ručnicima ili drugim krpama. Pamuk odvaja dlačice, a mikrovlakna će privući i uhvatiti vlakna i uzrokovati stvaranje malih čvorova ili kuglica.
  • Nemojte dodavati omekšivač prilikom pranja od mikrovlakana. Uzrokuje da vlakna budu manje upijajuća.
  • Nemojte koristiti izbjeljivač na bazi klora jer može oštetiti mikrovlakna.

Kako očistiti krpu od mikrofibre?

Što ćete trebati:

  • Perilica rublja, sudoper ili plastična kada
  • Stalak za sušenje ili automatska sušilica
  • Deterdžent za pranje rublja
  • Sredstvo za uklanjanje mrlja na bazi enzima
  • Destilirani bijeli ocat

Upute

Odvojite krpe i ručnike od mikrovlakana od pamučnih ili lanenih predmeta. Ako ste zabrinuti oko uklanjanja teške prljavštine ili specifičnih mrlja, krpe treba prethodno obraditi. Obrišite mrlju sredstvom za uklanjanje mrlja na bazi enzima ili jakim deterdžentom za pranje rublja.

Sredstvo za uklanjanje mrlja utrljajte u vlakna prstima. Ostavite krpu sa strane najmanje 10 minuta kako bi enzimi počeli razbijati molekule mrlja. Krpe od mikrovlakana perite u toploj ili hladnoj vodi bez obzira koristite li perilicu ili perete ručno u sudoperu ili plastičnoj posudi.

Koristite redoviti ciklus pranja i centrifuge. Dodajte deterdžent, ali ne i omekšivač u dozatore. Pažljivo odmjerite deterdžent i nemojte ga predozirati. Izbjegavajte vruću vodu koja može oštetiti mikrovlakna i cikluse visoke centrifuge koji mogu uzrokovati prekomjerno gužvanje koje je teško ukloniti. Izvadite krpe iz perilice i protresite svaku kako biste lakše oslobodili bore. Objesite da se suše na zraku na stalak za sušenje. Ako planirate sušiti u sušilici, postavite sušilicu na nisku temperaturu i kratki ciklus.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of