ZAGREB

Google Zlatnim pin-om nagradio 10 najljepših dvoraca i palača u Hrvatskoj

| Autor: Hina
Dvorac Trakošćan (Arhiva Glasa Istre)

Dvorac Trakošćan (Arhiva Glasa Istre)


Deset dvoraca i palača u Hrvatskoj postali su nositelji nagrade Zlatni pin, priznanja koje dodjeljuje Google na temelju ocjena i recenzija korisnika Google Mapsa, a ideja o dodjeli nagrada nastala je u Poljskoj u sklopu proslave njegova 15. rođendana.

Među nagrađenima su: dvorac Trakošćan, dvorac Eltz, Stari grad Čakovec, Trsatski kaštel, Dvorac Veliki Tabor, Stari grad Ozalj, kaštel Morosini-Grimani, Frankopanski kaštel Krk te Dioklecijanova palača i palača Sponza.

Google je po prvi puta Hrvatskoj dodijelio nagradu Zlatni pin u kategoriji „Dvorci i palače“ koji su dobili najvišu prosječnu ocjenu korisnika Google Mapsa.

Među dobitnicima su veličanstveni, impresivni, raskošni dvorci i palače koje svojim jedinstvenim izgledima i brojnim legendama oživljavaju duh prošlih vremena i pričaju priču o bogatoj prošlosti Hrvatske.

Od arheoloških lokaliteta, srednjovjekovnih gradova, romantičnih jezera i parkova pa sve do remek djela rimske arhitekture – izvanredne građevine s poučnim pričama i prekrasnim pogledima osvojile su srca posjetitelja i korisnika Google Mapsa koji su im dodijelili visoke ocjene, stoji u priopćenju.

"Nagrada Zlatni pin je posebno priznanje, jer iako ga dodjeljujemo kao tvrtka, zapravo je priznanje korisnika i putnika koji su ih posjetili. Zahvaljujući njihovom angažmanu i ocjenama, nagradili smo 10 dvoraca i palača kipićima Zlatni pin. Čestitam svim dobitnicima i nadam da će još više ljudi htjeti posjetiti ta nevjerojatna mjesta te cijeniti njihovu povijest i ljepotu", rekao je direktor Googlea za regiju Adriatic Joško Mrndže.

Za sve koji žele otkriti više o hrvatskim dvorcima i palačama ili ih planiraju posjetitii, Google je pripremio e-knjigu „Putevima dvoraca i palača".

Dvorac Trakošćan jedan je od najatraktivnijih hrvatskih dvoraca, smješten u Varaždinskoj županiji, zajedno s jezerom i park-šumom čini prekrasnu romantičnu cjelinu. Dvorac Eltz barokni dvorac na obali Dunava, simbola Vukovara, iako je preživio teška stradanja neizostavno je turističko odredište. Dioklecijanova palača predstavljala je carsku rezidenciju u Splitu, a podigao ju je oko 300. godine rimski car Dioklecijan. Povijesna cjelina Splita s Dioklecijanovom palačom štena je 1979. na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

Stari grad Čakovec najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju.  Trsatski kaštel  jedan je od najprepoznatljivijih simbola Rijeke, a Dvorac Veliki Tabor -  u Hrvatskom zagorju u Desiniću jedan je od najočuvanijih srednjovjekovnih gradova te predstavnik fortifikacijske arhitekture kasnog srednjeg vijeka. 

Stari grad Ozalj  je srednjovjekovni grad, smješten na klisuri iznad rijeke Kupe, pregrađen je u dvorac u 18. stoljeću, istaknuto je u priopćenju.

  Povezane vijesti


  Podijeli: Facebook Twiter

  Web kamere

  Pula

  Pula: Banjole bay
  Pula: Banjole bay

  Pula

  Pula: Forum
  Pula: Forum