brojke i kodovi

Evo čemu zapravo služe naljepnice na voću i povrću

| Autor: Glas Istre
Ilustracija (Pixabay)

Ilustracija (Pixabay)


Naljepnice za proizvode važne su za opskrbni lanac, od pakiranja i otpreme do isporuke i prodaje u trgovini mješovitom robom.

Oni također mogu biti od pomoći potrošačima. Ali morat ćete znati kako dekodirati znamenke da biste razumjeli što brojevi znače, piše Huffpost.

Zašto proizvodi to imaju?

Međunarodna federacija standarda za proizvode, globalna industrijska grupa, regulira i dodjeljuje naljepnice i kodove. Postoji i postupak odobrenja koji se odvija prije nego što proizvod dobije naljepnicu.

"Međunarodna federacija za proizvodne standarde dodjeljuje naljepnice i kodove na temelju podnositelja zahtjeva koji ispunjavaju zahtjeve i primaju dovoljnu podršku od raznih udruženja proizvođača širom svijeta", objasnila je Brianna Shales, direktorica marketinga u Stemilt Growers koja također radi u Odboru za identifikaciju proizvoda za Međunarodno udruženje za svježe proizvode.

Ove su oznake način za prepoznavanje proizvoda, praćenje inventara i mogu razlikovati sortu kao i zemlju podrijetla.

"Naljepnice se koriste na svim vrstama voća i povrća u svrhu identifikacije. Korisni su u različitim točkama lanca opskrbe", rekao je Jeff Salchenberg, voditelj programa i kategorije proizvoda za New Seasons Market.

Kako to pomaže pošiljateljima i onima koji pakiraju?

"Pomaže nam da isporučimo pravi proizvod kupcu i osiguravamo da su opremljeni da ga provedu kroz svoje zalihe i prodajne sustave", rekao je Shales.

Ako nešto pođe po zlu ili dođe do opoziva, ove oznake čine tikvicu ili krumpir lakšim za praćenje.

"Podrijetlo i kod serije alati su za sigurnost hrane koji omogućavaju prodavačima da pronađu proizvode uključene u određenu seriju ili pošiljku, u slučaju povlačenja", rekla je Annie Myers, vlasnica Myers Produce, regionalne transportne tvrtke.

Kako naljepnice pomažu trgovinama mješovitom robom?

Kada kamioni puni voća i povrća stignu u trgovinu, naljepnice pružaju informacije o sorti, cijeni i mjestu podrijetla.

"Oni pomažu blagajnicima i samoposlužnim blagajnama da točno identificiraju artikle prema broju na naljepnici koji je dodijeljen određenom voću ili povrću", objasnio je Salchenberg.

Uzmimo, na primjer, jabuke. Trgovina mješovitom robom može imati mnogo vrsta crvenih jabuka za prodaju — Fuji, Honeycrisp, Gala, McIntosh, Pink Lady, Red Delicious. Neistreniranom oku možda ih je teško razlikovati (osobito između organskih i konvencionalnih), ali brojke će pomoći, prenosi Večernji list.

"One su važne za prepoznavanje vrsta i sorti proizvoda i pomažu u prodaji voća i povrća po ispravnoj cijeni", rekao je Shales.

Kako možete znati je li organsko ili konvencionalno?

Jeste li spremni dešifrirati naljepnicu proizvoda na avokadu i mangu? Količina znamenki nije slučajna; daju vam naslutiti kako je uzgojeno.

"PLU-ovi (price look up) su četiri ili pet znamenki", rekao je Salchenberg. "Četveroznamenkasti PLU znači da je proizvod uzgojen konvencionalno, a peteroznamenkasti PLU koji počinje s brojem 9 predstavlja certificirani organski proizvod."

Brojevi se koriste globalno. Dakle, bez obzira gdje se nalazite u svijetu, možete shvatiti što kod znači. "Dakle, 4011 je žuta Cavendish banana svugdje", dodaje Salchenberg.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter