ima li nade za nas

Maslinovo ulje 44% skuplje, povrće 18%... Evo što možemo očekivati od rasta cijena ove godine

| Autor: Glas Istre
(Snimila Ana Križanec)

(Snimila Ana Križanec)


Upravo zbog rasta cijena hrane kupci mijenjaju navike - kupuju manje količine, robu slabije kvalitete i zaobilaze brendove. Analitičari prognoziraju da bi sredinom ove godine taj rast napokon trebao usporiti na stope od 2 do 4 posto, prenosi HRT. Kupci se najviše žale na visoke cijene mesa te voća i povrća.

Na zagrebačkoj tržnici Dolac teško je pronaći voće ili povrće koje nije poskupjelo, a ni u Puli nije ništa bolje. Za kilogram naranči treba 2,5 eura, a sjeća li se još itko da su prije dvije godine stajale triput manje?

Građani potvrđuju da je osim voća i povrća poskupjelo i meso. S druge strane, turistice iz SAD-a tvrde da su cijene razumne i da proizvodi izgledaju svježi i da se vidi da je povrće raslo u zemlji.

Lani tlo očito nije bilo plodno za povrće jer je poskupjelo gotovo 18%. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku cijena hrane od prosinca 2022. do prosinca 2023. porasla je za 6,7%. Maslinovo ulje poskupjelo je 44,6%, povrće 17,7%, krumpir 17,2%, slatkiši 15,8% i šećer 13%. Tako ocjenjuju u Državnom zavodu za statistiku, ali neki smatraju da su cijene rasle i više.

- Kategorije koje su najvažnije za novčanik poput jogurta, smrznutog mesa, kave, oni su u prosjeku skuplji 10%, kazao je Ivan Junaković, regionalni direktor prodaje iz kompanije Nielsen IQ Hrvatska.

Blago su pojeftinili mlijeko, brašno i suncokretovo ulje.

Cijene u supermarketima preslika su globalnih zbivanja. Lani je najviše poskupio kakaovac - više od 60 posto, a to smo i osjetili. No većina je sirovina pojeftinila.

- Sve to kreće od nafte koja je pala 10% na što se nadovezao pad cijena žitarica i ostalih energenata. Plin je pao 50%, a pšenica više od 20%, rekao je agroanalitičar Robert Jurišić.

Konzultantica Zvjezdana Blažić kazala je da će se proces usporavanja rasta cijena nastaviti i početkom 2024. godine, piše HRT. Možemo u prvom tromjesečju očekivati rast cijena do 5% da bi se to krajem godine već negdje spustilo na 3% do 3,5%.

Stručnjaci podsjećaju i na rizike koje donose ratovi u Ukrajini i na Bliskom istoku - dovoljno da prognoziranja o daljnjem kretanju cijena hrane učine neizvjesnima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter