RIKA FEST DELNICE

Prvo državno natjecanje u oponašanju lovačke rike

| Autor: Marinko Krmpotić
(Snimio Marinko Krmpotić)

(Snimio Marinko Krmpotić)


Primamljivi miris lovačkog gulaša, oponašanje rike jelena trubljenjem u jelenski rog, lavež plemenitih lovačkih pasa, zvukovi hrvatskih rogista te melodije koje će izvoditi lovački pjevački zborovi vladat će predstojećeg vikenda u Delnicama, a da sve bude u znaku prave lovačke fešte, pobrinut će se i glazbeni sastav zanimljivog imena Promili, kao i legendarni Los Caballerosi koji će u noćnim satima subote svojom vrhunskom marijači glazbom rasplesati sve koji te večeri budu na Trgu 138. brigade HV-a. Naravno, riječ je o drugom izdanju priredbe Rika Fest Delnice o kojoj su jučer podrobnije govorili predstavnici Grada Delnica i Lovačkog saveza Primorsko-goranske županije, organizatora ovih zanimljivih događanja.

Na državnoj razini

Delnička gradonačelnica Katarina Mihelčić naglasila je kako potporu pruža i gradsko komunalno poduzeće KTD Risnjak-Delnice čiji će djelatnici osigurati odvijanje ove priredbe.

- Prošle godine stekli smo organizacijom prvog Rika Festa brojna iskustva koja ćemo sada iskoristiti, a na dvodnevnu priredbu odlučili smo se stoga što je interes velik i smatramo da ova priredba može bitno pripomoći turističkoj prepoznatljivosti Delnica, rekla je gradonačelnica Mihelčić kojoj je Josip Malnar, predsjednik Lovačkog saveza PGŽ-a, zahvalio na prošlogodišnjoj i ovogodišnjoj potpori te izrazio želju i nadu da Delnice i ubuduće budu lokacija na kojoj će se odvijati Rika Fest.

(Snimio Marinko Krmpotić)(Snimio Marinko Krmpotić)

- Sama ideja organizacije ovakvog natjecanja koje je tradicija u nekim europskim alpskim zemljama, kod nas postoji nekoliko godina, a prvi smo je put realizirali prošlog kolovoza zahvaljujući u velikoj mjeri potpori gradonačelnice i Grada Delnica. Stoga nam je želja da Delnice postanu odredište ovog lovačkog druženja te promocije i predstavljanja naših aktivnosti široj javnosti. Bilo je ideja da se ova priredba "seli" po Hrvatskoj, ali budući da se lov na jelena putem oponašanja jelenje rike realizira ponajprije na području Primorsko-goranske županije, posebno baš Gorskog kotara, kao i Ličko-senjske županije, smatramo da je logično da Delnice kao središte Gorskog kotara budu stalni domaćin predstavljanju ove goranske posebnosti, svojevrsnog branda. Nakon prologodišnjeg vrlo uspješno realiziranog Rika Festa, mi smo ove godne, u dogovoru s Lovačkim savezom Hrvatske, natjecanje podigli na državnu razinu pa s radošću mogu najaviti kako će subotnje natjecanje biti Prvo državno natjecanje u oponašanju lovačke rike. Borbu za prvi naslov prvaka Hrvatske u oponašanju lovačke rike vodit će 13 naših ponajboljih »rikača«, a kao gosti revijalno će nastupiti državni prvak Slovenije te jedan vrsni mađarski oponašatelj rike jelena.

Smotra

No, oponašanje jelenje rike bit će samo dio dvodnevnih događanja. U subotu nas očekuje i žestok "boj" čak trideset i jedne ekipe prijavljene za natjecanje u kuhanju lovačkog gulaša. Posebnu zahvalu moramo uputiti LD-u Orebica Cres koje je osiguralo 150 kg mesa divljači kojeg će dio koristiti natjecatelji, a dio će biti skuhan i pripremljen za posjetitelje. Drugog dana Rika Festa bit će održana 25. Smotra lovačkih rogista i lovačkih pjevačkih zborova kojoj će kao gosti nazočiti i Lovski pevski zbor Notranjske iz susjedne Slovenije te rogisti iz mađarskog grada Pecuha. Rogisti i zborovi nastupat će na pozornici Trga 138. brigade HV-a, a u obližnjem Parku kralja Tomislava bit će priređena revija autohtonih lovačkih pasa, najavio je Josip Malnar.


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater