(Hina/EPA)
"Jedan", nova kuharica Jamieja Olivera, u kojoj dijeli recepte za jela 'iz jednog lonca' objavljena je na hrvatskom u izdanju zagrebačke nakladničke kuće Mozaik knjiga.
Osmišljeni u suradnji s uspješnim britanskim nutricionistima njegovi recepti prate načela zdrave i pravilne ishrane, a u ovoj kuharici Oliver je okupio sva ta saznanja i kombinirao na nove načine da jela pripremi u samo jednoj posudi.
Recepti koje jedan od najprodavanijih autora kuharica na svijetu pritom nudi iznimno su domišljati, ukusni i opojnih mirisa, ali i vrlo praktični i ekonomični te iznimno laki i brzi za pripremiti, dodaje se.
U cijelom svijetu proslavljeni kuhar, ali i aktivist koji radi na tome da ljudi jedu zdravije i sami pripremaju svoje obroke, nadahnuo je milijune ljudi da počnu kuhati i jesti svježu i ukusnu hranu.
Počeo je kuhati u roditeljskome pubu još kao osmogodišnjak, a nakon školovanja se i zaposlio kao kuhar. U slavnom River Caféu ga je uočila jedna producentska tvrtka nakon čega je lansiran fenomen "Goli kuhar".
Svoje je knjige prodao u 46 milijuna primjeraka, a prate ih istoimene televizijske emisije koje imaju milijunsku publiku.
Kuharicu "Jedan" prevela je Ira Wacha-Biličić, a na hrvatskom su do sada objavljeni "Sretni dani s Golim kuharom“, "Goli kuhar“, "Povratak Golog kuhara“, "Jamiejeva kuhinja“, "Jamiejeva Italija“, "Jamiejevo ministarstvo prehrane“, "Sve za 30 minuta“, "Sve za 15 minuta“, "Jamie kod kuće“, "Štedite s Jamiejem“, "Superhrana za svaki dan“, "Superhrana – obiteljski klasici“ i "Povrće“.