LONDON

Princ Harry: Britanski mediji hakirali telefone na "industrijskoj razini"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Princ Harry u srijedu je rekao da je medijska grupacija hakirala telefone na industrijskoj razini te da će osjećati nepravdu ako visoki sud u Londonu presudi da on nije bio žrtva. 

Harry, prvi istaknuti član kraljevske obitelji u više od 130 godina koji svjedoči pred sudom, bio je ispitan kao svjedok drugi dan zaredom. Harry tvrdi da su se tabloidi koristili nezakonitim metodama da bi dobivali informacije o njemu otkad je bio dijete. 

Harryja je u utorak gotovo pet sati ispitivao Andrew Green, odvjetnik kuće Mirror Group Newspapers (MGN) u čijoj su nakladi novine Daily mirror, Sunday Mirror i Sunday People. Princ i još stotinu ljudi tuži kuću tvrdeći da je ilegalno prikupljala informacije između 1991. i 2011. godine. 

Nastavljajući svoje ispitivanje u srijedu Green je rekao kako nema dokaza na mobitelu koji bi pokazali da je Harry bio žrtva hakiranja, usporedivši to s istragom iz 2005. koja je dovela do osuđivanja bivšeg urednika za kraljevska pitanja u danas nepostojećim novinama News of the World Ruperta Murdocha. 

„Ako sud nikad ne utvrdi da vas je hakirao ikoji novinar MGN-a, hoćete li osjećati olakšanje ili razočaranje?“, pitao je Green princa. 

Harry je odgovorio kako bi to bila „špekulacija“, da vjeruje da je hakiranje bilo rašireno na „industrijskoj razini“ u najmanje tri novina te da „nema sumnje“ u to. 

„Ako se donese odluka protiv mene ili bilo koga tko je stao iza mene svojim tvrdnjama, uzevši u obzir da je Mirror Group priznao hakiranje, da, osjećao bi nepravdu“, kazao je. 

U odgovoru na Greenovu sugestiju da bi Harry htio biti žrtva, princ je odgovorio da to „nitko ne želi“. 

MGN se na početku procesa ispričao i priznao slučaj kad je Sunday People nezakonito tražio informacije o Harryju, naglasivši da on mora dobiti odštetu za to. 

Nakladnik je ranije priznao da su njegovi mediji sudjelovali u hakiranju telefona te se nagodio u više od 600 slučajeva, plativši 120 milijuna dolara štete. 

No MGN odbija sve druge Harryjeve tvrdnje, navodeći da nema dokaza za to.

Green je tvrdio da su osobne informacije o Harryju dolazile od zaposlenika Buckinghamske palače. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater