LONDON

Princ Harry nije se pojavio pred sudom u procesu protiv nakladničke kuće

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Princ Harry u ponedjeljak se nije pojavio pred visokim sudom u Londonu gdje tuži nakladnika britanskog tabloida, što je iznenadilo suca i odvjetnika obrane koji je taj nedolazak proglasio „neuobičajenim“. 

Harry, mlađi sin britanskog kralja Karlo III., kao svjedok će u utorak nekoliko sati odgovarati na pitanja odvjetnika, postajući time prvi visoki pripadnik britanske kraljevske obitelji na sudu u posljednjih 130 godina. 

On je jedan od stotine svjedoka koji tuže kuću Mirror Group Newspapers (MGN), nakladnika novina Daily Mirror, Sunday Mirror i Sunday People, optuženu za hakiranje telefona i druge ilegalne aktivnosti između 1991. i 2011. godine. 

Proces je započeo prošli tjedan kad su odvjetnici koji predstavljaju Harryja i troje drugih klijenata pokušali dokazati da je ilegalno prikupljanje informacija provedeno uz znanje vodstva tih medija. 

Ovaj tjedan je u fokusu Harryjevo svjedočenje, a on je na sudu bio očekivan u ponedjeljak. 

Njegov odvjetnik David Sherborne je sucu Timothyju Fancourtu rekao da je Harry u nedjelju navečer krenuo iz svog doma u Los Angelesu, nakon što je sudjelovao na drugom rođendanu svoje kćeri Lilibet, no da nije uspio u ponedjeljak stići na sud. 

„Njegovo putovanje i sigurnosna situacija takvi su da mu je to malo komplicirano“, rekao je Sherborne pred punom sudnicom. 

Fancourt je kazao kako je time „iznenađen“ jer je od prvih svjedoka zatražio da se pojave na prvi dan početka razmatranja njihovog slučaja. 

Odvjetnik MGN-a Andrew Green rekao je da je „apsolutno neuobičajeno“ da se princ nije pojavio u ponedjeljak te je optužio Harryjev pravni tim da troši vrijeme suda. 

Green želi Harryja ispitivati duže od jednog dana, o 33 članka, što znači da bi se princ mogao na sud vratiti i u srijedu. 

MGN se na početku procesa ispričao i priznao slučaj kad je Sunday People nezakonito tražio informacije o Harryju, naglasivši da on mora dobiti odštetu za to. 

Nakladnik je ranije priznao da su njegovi mediji sudjelovali u hakiranju telefona te se nagodio u više od 600 slučajeva, plativši 120 milijuna dolara štete. 

No MGN odbija sve druge Harryjeve tvrdnje, navodeći da nema dokaza za to.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater