PARIZ

Pijanistica sa stogodišnjim stažem uskoro izdaje novi album

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Colette Maze svira klavir više od sto godina i još ima stotine obožavatelja na društvenim mrežama, a uskoro izdaje i svoj sedmi album "108 godina klavira".

Rođena u lipnju 1914. prije izbijanja Prvoga svjetskog rata, dok je još bio živ jedan od njezinih omiljenih kompozitora Claude Debussy, francuska pijanistica svakodnevno svira po četiri sata.

Maze se u svojem pariškom stanu s pogledom na rijeku Seinu oprezno kreće između tri klavira u dnevnoj sobi, no zadržala je mladenački entuzijazam.

"Ja? Mlada sam", kaže uz osmijeh. 

"Godine nisu nešto što me zanima. Ima ljudi koji su vječno mladi, zadivljeni svime, a ima i onih koji ne mare ni za što i nikad ništa nisu voljeli, čak ni muškarca - možete li zamisliti?", dodaje ona.

Maze je bila učiteljica klavira veći dio svog života, a tek nakon što je navršila 100 godina počela je širiti mrežu obožavatelja - putem svoje Facebook stranice.

Mnogi su inspirirani njezinim dobrim zdravljem i odbijanjem da se odrekne tradicionalnih francuskih užitaka - vina, sira i čokolade.

“Ona ljudima daje snagu – zato ima tako ludi uspjeh”, rekao je njezin sin, novinar Fabrice Maze, dodajući s ponosom da je ona jedna od rijetkih osoba iznad sto godina koja izdaje albume.

Još uvijek se sjeća zvuka "Debele Berte", njemačkoga teškog topa, merzera, koji je koristila njemačka vojska u Prvom svjetskom ratu, ali većina njezinih sjećanja vrti se ipak oko njezina instrumenta.

"Klavir je moj život, prijatelju. Moram ga osjetiti i čuti", dodaje.

Druga tajna njezine mladosti? "Puno sam plesala", kaže ona. "Moram osjetiti svoje mišiće, trbušne mišiće, bedra, ruke. Sve to mora biti živo", rekla je umjetnica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter