CAMBRIDGE

Tom Hanks izabran za glavnog govornika na svečanoj dodjeli diploma na Harvardu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Glumac i dvostruki oskarovac, Tom Hanks imenovan je glavnim govornikom na svečanoj dodjeli diploma koja će se održati na Harvardu 25. svibnja, objavilo je prestižno Ivy League sveučilište.

''Tom nije samo briljantan glumac, on je pokazao urođenu empatiju i duboko razumijevanje za ljude. Pridonio je našoj nacionalnoj kulturi i povećao našu sposobnost da cijenimo priče i događaje koje su ostale po strani'', rekao je predsjednik Harvarda Lawrence Bacow, nazvavši Hanksa "pravim majstorom svog zanata".

Ranije su govornici na otvaranju Harvarda bili bivša premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern, pokojni aktivist za građanska prava i američki zastupnik John Lewis i redatelj Steven Spielberg.

Hanks (66) se do danas pojavio u gotovo stotinu filmova. Za Oscara je nominiran šest puta, a prestižnu nagradu u kategoriji najboljeg glumca dobio je za ulogu u filmu "Philadelphia" 1993. i "Forrest Gump" sljedeće godine.

Hanks je poznat i po svome filantropskom radu, pružanju potpore nacionalnom Muzeju Drugoga svjetskog rata u Washingtonu i obnašanju dužnosti predsjednika kampanje za Skrivene heroje, čiji je cilj povećati svijest o problemima s kojima se suočavaju njegovatelji koji rade s veteranima.

Nakon uloge odvjetnika koji boluje od AIDS-a u "Philadelphiji" Hanks je postao zagovornik svijesti o toj bolesti te od tada podupire zaklade 'The Foundation for AIDS Research' i 'Elizabeth Glaser Pediatric AIDS Foundation'.

Uz Oscare je dobio i brojna druga priznanja, među kojima je nagrada Cecil B. DeMille koja se dodjeluje za životno djelo u području igranog filma na godišnjoj dodjeli Zlatnog globusa, kao i nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta godine 2014.

Predsjednik Sjedinjenih Država Barack Obama 2016. uručio mu je Predsjedničku medalju slobode, najviše civilno odlikovanje u SAD-u. Ono se dodjeljuje osobama koje su znatno pridonijele nacionalnim interesima, miru u svijetu te kulturnim i drugim javnim ili privatnim ciljevima.

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum