HAVANA

"Mali" Elian natječe se za mjesto zastupnika

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Elian Gonzalez, dijete koje je krajem 90-ih godina bio u središtu diplomatsko-pravnog spora između Washingtona i Havane, danas se natječe za zastupničko mjesto u kubanskom parlamentu. 

Službeno partijsko glasilo Granma objavilo je u ponedjeljak popis 470 kandidata za zastupnike X. saziva Nacionalne skupštine narodne vlasti Kube. 

Među njima je 29-godišnji Elian Gonzalez, zamjenik komercijalnog direktora u jednom javnom poduzeću, a natječe se kao kandidat grada Cardenasa 135 kilometara istočno od Havane. 

Svoje delegate kubanske općine istaknule su protekli vikend, a krajem ožujka Kubanci će na biralištima odlučiti prihvaćaju li ili ne predložena imena.

Godine 1999. Eliana Gonzaleza, tada petogodišnjaka, spasile su američke obalne straže. Dječačić je jedini preživio brodolom, a utopila se njegova majka i drugih 11 migranata koji su pokušali pobjeći s Kube na Floridu.

Dječaka je prihvatila majčina obitelji u Miamiju, ali je njegov otac, koji je bio razveden od majke, tražio da mu se dijete vrati na Kubu,. Elian je postao dvostruki simbol,  s jedne strane kubanske antikastrističke dijaspore, a s druge kubanske komunističke vlasti koju je tada još vodio vođa kubanske revolucije Fidel Castro. 

Nakon oštre pravne bitke pobijedio je kubanski vođa i dijete je u lipnju 2000. vraćeno ocu na Kubu gdje je bilo dočekano kao heroj.

Elian Gonzalez od tada je redovito sudjelovao na proslavama kubanske revolucije, a 2017. izjavio je za CNN da bi se ipak volio pomiriti s članovima obitelji koji žive u Miamiju.

Među 470 kandidata za novi saziv su kubanski predsjednik Miguel Diaz-Canel te bivši vođa Raul Castro kao i nekoliko članova Politbiroa kubanske komunističke partije (PCC), jedine u zemlji jednopartijskog sustava.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom