malo su pretjerali

Upravo se reprizira krimi serija koja Hrvatsku prikazuje kao srednjovjekovnu zabit. Ovako su nas opisali

| Autor: Glas Istre
Screenshot

Screenshot


Na hrvatskim TV programima može se naći dosta serija koje niti zabavljaju niti podučavaju i koje ravnopravno konkuriraju dužini i ispraznosti informativnog programa, piše Slobodna Dalmacija

Velik broj sezona "CSI-ja Miami" i drugih serija čini vam se kao da su se sve godine slile u jednu.

Neke serije se ponovno prikazuju kao da jednom nije bilo i previše. Jedna od njih je kriminalistička serija o njujorškoj policiji "Blue Bloods" koja se prije nekoliko godina prikazivala na RTL-u, a sada se "vrti" na Doma TV-u. Za ulogu u seriji "Emmyjem" je nagrađen glavni flumac, poznati Tom Selleck.

Povodom prvog prikazivanja serije 2017. godine Slobodna Dalmacija je pisala o nebulozama koje su se mogle naći u jednoj epizodi. U njoj njujorški plavci traže podvodača iz Hrvatske koji se zove Kiril.

Pedantni novinar Slobodne Dalmacije istražio je da je Kiril jedno od najrjeđih muških imena u Hrvatskoj koje nose samo 33 osobe. Pritom, Kiril govori engleski s primjetnim ruskim naglaskom, a što opet nema veze s nama. Kiril se u seriji preziva Farkaš. To prezime u Hrvatskoj nosi 1386 osoba. Jedino točno u seriji što su scenaristi pogodili jest da se u Hrvatskoj nalazi grad Zagreb.

Scenaristi serije nisu stali samo na tome. Kažu da će Kirila izručiti u Hrvatsku, a u našoj zemlji, tvrdi se u seriji, novinarima je zabranjeno doći na sud i pratiti suđenje te o tome izvještavati javnost! Također, tvrde da će na suđenju biti "samo sudac i krvnik".

Dakle, prikazuju nas kao neku srednjovjekovnu zabit, s tajnim suđenjima na kojima se po kratkom postupku odmah izvršava smrtna kazna, koja također ne postoji u našoj zemlji. Još samo, za cjelokupan dojam, nedostaje da izvršitelj smrtne kazne ima preko glave crnu maramu, a zločince ubija odsijecanjem glave. Baš kao u srednjem vijeku.

Ali, što to briga Amerikance, bitno je da su našu zemlju milijunima ljudi prikazali kao nekakvu rupetinu na kraju svijeta, a sebe u seriji glorificiraju kao pravdoljubive Amere koji oslobađaju svijet od zla, pisala je tada Slobodna Dalmacija.

Ta oštra kritika seriji ipak nije zatvorila vrata hrvatskih komercijalnih televizija. I generacije koje su stasale nakon 2017. godine trebaju se upoznati s američkim doživljajem Hrvatske i njenog pravosuđa koje jest da nije dobro, ali još nije spalo na tako niske grane da je u sudnici krvnik jedini predstavnik javnosti. Ako sve u seriji prikazuju točno kao Hrvatsku, ajme našem doživljaju svijeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater