ZAGREB

Advent u Zagrebu: Polarni san u tunelu Grič

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Umjetnička instalacija Polarni san s potpisom kreativnog tima udruge Umjetnost za grad Ane Mikin i Stelle Leboš postavljena je u zagrebačkom tunelu Grič, u sklopu Adventa Zagreb i u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ta ambijentalna instalacija inspirirana je aurorom borealis i polarnim prostranstvima, a posjetitelje na svoj jedinstveni način vodi na put do vrha svijeta gdje je sve moguće, najavljeno je.

Dojmljiva tekstilna skulptura duga 40 metara, suptilno zaokružena svjetlosnim i zvučnim efektima, priziva prolazak kroz jednu sasvim drugačiju ledenu špilju nad kojom se njišu neobični oblaci i odvija nebeski ples polarne svjetlosti.

"Polarni san simbolizira trenutak između prošlosti i budućnosti, iskustava koja su iza nas i onih koja tek dolaze. Poziva nas da se na prijelazu godine zapitamo gdje smo bili i kamo idemo, ostavimo prošlost iza sebe i zakoračimo prema željenoj budućnosti", ističe se u najavi. 

Postoje i posebne upute posjetiteljima koji prolaze kroz instalaciju - trebaju "zastati u sredini, pogledati unazad, ali i unaprijed, uživati u svojim postignućima iz prošle godine, odbaciti sva žaljenja, usredotočiti se na ono kamo žele (st)ići, umjesto na ono gdje ste bili i poželjeti nešto za sebe".

Udruga Umjetnost za grad je, uz tunel Grič, zaslužna za uređenje još dviju adventskih lokacija – parka Bele IV (Mjesečev vrt) i parka Grič (Zimski nokturno).

Instalaciju se može razgledati svakodnevno od 9 do 22 sata, do 7. siječnja, uz iznimke na Badnjak i Staru godinu (od 9 do 14 sati) te na Božić i Novu godinu (od 12 do 20 sati). Ulaz u tunel je iz Mesničke ulice, a kretanje je jednosmjerno od Mesničke prema Radićevoj ulici. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater