ZAGREB

''Prizma'', album Nenada Vilovića objavljen 37 godina nakon nastanka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Ekskluzivno vinilno izdanje ‘’Prizma’’, prvog solističkog albuma Nenada Vilovića snimljenog još 1985. u petak je i službeno predstavljeno pri čemu je istaknuto kako je riječ o ploči "na tragu najboljih radova svjetskih autora progresivne i ambijentalne space-synth glazbe".

Urednici i vlasnici izdavačke kuće Fox & His Friends Records, Leri Ahel i Željko Luketić istaknuli su kako je album ''Prizma'' bio snimljen još prije 37 godina, ali nikad nije objavljen niti javno izvođen jer, prema autorovoj procjeni, "javnost tada nije bila spremna za njega".

''Radikalni odmak od pop-produkcija tipičnih za bivšeg višestrukog pobjednika, a potom i voditelja utjecajnog Festivala zabavne glazbe Split, Vilović je učinio snimivši potpuno instrumentalni, elektronski i ambijentalni album'', kazao je Luketić. Dodao je i kako je album nakon nastanka preslušao i pohvalio samo samo jedan novinar, no to, kaže, nije spriječilo Vilovića da snimljen materijal, nakon odbijenica diskografskih kuća da je 'previše eksperimentalan', povuče i s objavom pričeka ''drugo i bolje vrijeme''.

Izdavači su istaknuli kako je riječ o elektronskoj, ambijentalnoj i downtempo instrumentalnoj glazbi aranžiranoj s primjesama mediteranskog etno zvuka. Vilović je, kažu, zadržao pop-okvir u trajanju skladbi, a ploča od 12 slojevitih kompozicija, puna ritmičnih i produkcijskih eksperimenata, na tragu je najboljih radova svjetskih autora space-synth glazbe.

''Svaki instrument na ovom albumu, a njih je gotovo 40, odsvirao je sam Nenad Vilović. Također ih je i snimio, producirao i miksao u vlastitom studiju NV. Jugoslavenski i hrvatski disco i pop inovator, nekoć i šef Splitskog festivala, u svome gradu je najteže dolazio do priznanja'', istaknuli su izdavači.

''Prizma“ je ekskluzivno vinilnog izdanja kojega je posebnom tehnikom direktnog metalnog urezivanja pripremio njemački studio Pauler Acoustics. Dizajn i crtež omota i naslovnice ploče izradio je Eric Adrian Lee - autor omota za izdanja Ennia Morriconea, Pina Donaggia i Goblina.

Album, Nenada Vilovića u izdanju Fox & His Friends Records objavljen je ovoga tjedna na vinilu, dok ju je na digitalnim platformama moguće čuti putem Believe SAS distribucije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum