NA GORTANOVOM BRIJEGU

OTKRIVEN SPOMENIK ISTARSKOM GOVEDU Slavlje prošlosti i tradicije usmjerene prema budućnostiNa Gortanovom brijegu, nadomak Pazina, otkriven je spomenik istarskom govedu-boškarinu, a zajedno sa županom Valterom Flegom otkrili su je autori Gualtiero Mocenni i Simone Moccenni Beck. Oni su ovaj monumentalni spomenik isklesali u bloku istarskog kamena koji im je darovao "Kaman" Pazin.

-Ovo je naša interpretacija boškarina, naše viđenje boškarina, pojasnio je Gualtiero Mocenni, dodajući kako svako vrijeme, svako razdoblje u umjetnosti ima svoje način izražavanja, tako ova skulptura pripada sadašnjosti. Mocennijima nije bila namjera prikazati boškarina već ono što on predstavlja, odnosno što je predstavljao u svakodnevnom životu kroz povijest, ali i predaji i pjesmama. Nastojali su istaći vrline i duh te plemenite životinje bez koje se povijest Istre ne može zamisliti. Povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner napomenula je kako je, poput neke skladbe za glasovir ova skulptura izrađena četveroručno kao djelo oca i sina, koji nisu željeli preslikati lik boškarina, što nebi odgovaralo njihovom likovnom govoru koji podrazumijeva apstrakciju, konstruktivizam i druge stilove. Simone je izradio gornji dio skulpture, a Gualtiero njeno podnožje, a zatim su zajedno popunjavali klastre na skulpturi. Spomenik je orijentiran u smjeru sjever-jug. Rep je usmjeren prema Učki, bočne strane ispisane su poetskom vizijom istarskih bregovima s tragovima ljudskog bića i bića i njegova postojanja na ovim prostorima, prednja je strana usmjerena prema jugu, prema horizontu, prostoru nepregleda, mora i ocean.

-Kada se želi povući neka inačica između Istrijana i boškarina, onda je to u dignitetu, tihosti, skrušenosti, smjernosti i pitomosti. Ovaj je skulptura sažetak svega toga. Autori su napravili skulpturu koja je svečana i himnična, koja odgovara suštinskim dobrotama ali i ljepotama Istre, a ovim djelom te ideje prenose nama, zaključila je Ostojić Cvajner.

Svečanost otkrivanja spomenika boškarinu poklopila se sa 60. rođendanom Alda Štifanića predsjednikom Saveza uzgajivača istarskog goveda. Osim što je na Gortanovom brijegu proslavio rođendan, Štifanić ove godine obilježava i 30 godina uzgoja istarskog goveda. Stoga je, kako je rekao neizmjerno sretan što je upravo na njegov rođendan podignut spomenik istarskom govedu za čije se očuvanje zalaže cijeli život. Stoga je u ovoj prigodi pročitao pjesmu o boškarinu koju je ovoj plemenitoj životinju u čast na dijalektu napisala Vesna Jugovac Pavlović. Prije njega pjesme posvećen boškarinu pročitao je Simone Moccenni Beck. Njegove su pjesme napisane prije dvadesetak godina kao fascinacija gordošću boškarina, ali i sa sjetom zbog njegova nestanka, koji se tada činio izvjesnim. Srećom to se nije dogodilo zahvaljujući Štifaniću i drugim uzgajivačima, ali Agenciji za ruralni razvoj Istre (AZRRI).

Igor Merlić, direktor AZRRI, dodao je kako je broj boškarina svojevremeno pao na 90-tak grla. To je bio znak za uzbunu i tada su odgovorni ljudi iz županije osmislili program i s uzgajivačima pokrenuli zaštitu istarskog goveda. Danas se u uzgoju nalazi oko 2.100 grla istarskog goveda. Njihovo meso AZRRI otkupljuje i prerađuje u kvalitetne proizvode sve traženije na tržištu u širem okruženju. Zahvaljujući ovom projektu tržištu se nudi više kvalitetnih rezova mesa i salama, kaže Merlić, dodajući kao da bi životinja izašla iz zone ugroženosti treba imati oko četiri tisuće grla, a uvjeren je da će se to u dogledno vrijeme dogoditi s boškarinima.

U ovoj se prigodi istarski župan Vlater Flego prisjetio djetinjstva i mladosti, naših baka i djedova koje je, kako je rakao nemoguće zamisliti bez boškarina, simbola radišnosti, snage i čvrstine, nepokolebljivosti i truda istarskog čovjeka da prehrani svoju obitelj i da mlađoj generaciji pruži bolji život.

-Kada kroz tu prizmu gledamo našu djecu naš je zadatak da pletemo gnijezdo, gnijezdo mogućnosti koje će biti štit, koji će štititi poštivanje pravih ljudskih vrijednosti i mogućnosti. Gnijezdo koje spaja tradiciju i budućnost, unutrašnjost i obalu Istre. To je ono što danas slavimo na Gortanovom brijegu. Slavimo sjećanje na ono jučer i ono što sutra želimo prenijeti na našu djecu, poručio je Flego.

Nakon otkrivanja spomenika istarskom govedu uzvanici su imali prigode degustirati burgere od boškarina koje su pripremili chefovi David Skoko i Robert Perić. Burger je, kaže Skoko, pripremljen od junećeg mesa istarskog goveda uz dodatak pancete kako bi se dobio istarski "šmek", Dio burgera serviran je s barbecue umakom, dehidriranim lukom i crvenim kupusom, a dio sa svježom majonezom s dimljenom paprikom, karameliziranim lukom i zelenom salatom. Uz sve to ponuđeno je pivo "Kampanjola" koje u Savičenti proizvode Darko Pekica i Doriano Siljan, a svi koji su imali prigode sudjelovati ovom sljubljivanju burgera od istarskog goveda i ekološki proizvedenog piva kažu: Savršeno! (Napisao i snimio: Mirjan RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of