OPTIMISTIČNE BROJKE

USPRKOS KORONAKRIZI, U ISTRI IMA TURISTA: Evo odakle dolaze, i koje gradove najčešće posjećuju

Među posjetiteljima prednjače slovenski i hrvatski državljani, a nakon njih državljani Srbije i Njemačke, kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević

| Autor: Marcello ROSANDA
(Snimio Duško Marušić Čiči)

(Snimio Duško Marušić Čiči)


Istra je tijekom prvomajskog vikenda ostvarila ukupno 11.100 dolazaka i 47.500 noćenja, što znači da smo realizirali otprilike isti broj noćenja kao i prilikom uskršnjih blagdana.

Među posjetiteljima prednjače slovenski i hrvatski državljani, a nakon njih državljani Srbije i Njemačke, kaže direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević komentirajući turističke rezultate ostvarene u Istri tijekom proteklog vikenda, a iz kojih je vidljivo da su nam gosti iz ex-yu regije spasili prvomajske turističke brojke.

Naime, što se strukture gostiju tiče, od njih ukupno 47.500, očekivano prednjače Slovenci kojih je u Istru stiglo 12.600. Za njima slijede domaći gosti, i to njih 10 tisuća, dok je Srba i Nijemaca bilo gotovo podjednako po 6.500.

- Otprilike trećina svih prvomajskih turista ovog je vikenda odsjelo u hotelima, druga trećina gostiju odlučila se za kampiranje, dok je preostala trećina boravila u privatnom smještaju, uključujući i onaj nekomercijalni (vlasnici kuće ili stana za odmor op.a.), nastavlja Ivošević i dodaje da su najposjećenije istarske destinacije očekivano bile Rovinj i Poreč.

Denis Ivošević (Snimio Milivoj Mijošek)

Denis Ivošević (Snimio Milivoj Mijošek)

- Ove su brojke očekivane, znali smo da nećemo moći ostvariti veći turistički dolazak budući da u ovom trenutku ne možemo računati na naša najznačajnija emitivna tržišta, odnosno na Njemačku, Austriju i Italiju. U svakom slučaju, uzevši u obzir da su nam Slovenci konačno počeli dolaziti i da se Srbima poklopio Uskrs s prvomajskim praznikom, možemo biti zadovoljni, tvrdi Ivošević i napominje da još uvijek ne možemo iskoristiti potencijal povoljne epidemiološke situacije u Istri budući da nas izvana nažalost promatraju u nacionalnim okvirima.

Iz Hrvatske turističke zajednice javljaju da je, prema podacima sustava eVisitor koji prikazuje turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom charteru (sustav eCrew), u Hrvatskoj tijekom prvog vikenda u svibnju, odnosno od petka, 30. travnja do ponedjeljka, 3. svibnja 2021. godine ostvareno 41.400 dolazaka i više od 157.000 noćenja. Od toga su strani turisti ostvarili gotovo 23.000 dolazaka i 112.000 noćenja.

Dodajmo da je u Hrvatskoj u razdoblju od siječnja do kraja travnja ostvareno 592.000 dolazaka i preko 2 milijuna noćenja (što je u dolascima 90 posto iz istog razdoblja lani). Od toga su inozemni gosti ostvarili gotovo 203.000 dolazaka i više od milijun noćenja. Pritom ih je najviše ostvareno u Istri, na Kvarneru i Splitsko-dalmatinskoj županiji, a gledajući po destinacijama u Zagrebu, Rovinju, Splitu, Zadru, Poreču, Opatiji i Dubrovniku. Najviše noćenja ostvarili su redom turisti iz Njemačke, Slovenije, BIH, Italije, Češke, Austrije i SAD-a.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater