ADUTI NAŠEG GRADA

Turiste smo pitali zašto dolaze u Pulu. Otkrili su nam što ih je, osim Arene, TOTALNO ODUŠEVILO

Plaže su vam predivne. Drugačije od naših, ali ipak predivne. Bili smo na kupalištu Stoja pored Wake Parka i na Verudeli. Jeli smo u mnogim restoranima baš u centru grada i mogu pohvaliti sve restorane. Za kraj putovanja energija Arene je nešto vrlo posebno

| Autor: Ružica KORACA
Česi Barbara i Peter s djecom Merima Hafizović, Ramon iz Fresna, Austrijanac Reinhard Wagner i Domenica i Dominik iz Poljske

Česi Barbara i Peter s djecom Merima Hafizović, Ramon iz Fresna, Austrijanac Reinhard Wagner i Domenica i Dominik iz Poljske


Što Pula nudi turistima i zašto oni dolaze u Pulu? Ok, Arena, ali valjda ne samo ona. Kao što mi domaći znamo, Pula ima još cijeli niz povijesnih znamenitosti, kako onih iz Antike, tako i onih iz Austro-Ugarske i ostalih razdoblja. Potom, prekrasnu prirodu i plaže, i još štošta. No, što od svega toga znaju turisti?

Za druga zdanja osim Arene, poput Slavoluka Sergijevaca i pulskog Kaštela, gosti s kojima smo razgovarali većinom nisu čuli, ili jesu onako usput, ali ih nisu istraživali. U petak ujutro družili smo se u Areni s "pola svijeta": Amerikancima, Austrijancima, Nijemcima, Dancima, Slovencima, Poljacima, Česima i Talijanima i svi su imali različite priče vezane za svoj dolazak u Pulu. Također - i pozitivne dojmove.

Reinhard Wagner iz Austrije boravi u Rovinju, a u Puli je bio prije dvije godine na koncertu Foo Fightersa. Kaže da ju je morao posjetiti ponovo, pa barem na "par sati".

- Želio sam opet posjetiti Arenu, to se jednostavno mora napraviti kad si tu. Kasnije se idemo okupati u Premanturu na Kamenjak. I dan, danas na Pulu me asocira samo Arena. Koncert mi je ostao u odličnom sjećanju. Nisam nikad bio niti na jednoj pulskoj plaži, niti sam čuo nešto o nekoj posebno, kao što je primjerice hvaljen Kamenjak. Pojest ćemo nešto u nekom restoranu u centru i idemo dalje, ispričao nam je Reinhard, koji je u posjet Puli došao s prijateljem.

Tradicija

Obitelj iz Amerike, Kalifornije, grada Fresno, oduševljena je Pulom. Glava obitelji Ramon kazao nam je svoje dojmove. U Puli su nekoliko dana, kao dio proputovanja Europom.

- Smješteni smo u apartmanu u centru grada na šest dana. Danas nam je posljednji dan i kako je oblačno vrijeme, odlučili smo podsjetiti prekrasnu pulsku Arenu. Plaže su vam predivne. Drugačije od naših, ali ipak predivne. Bili smo na kupalištu Stoja pored Wake Parka i na Verudeli. Iznajmili smo auto. Jeli smo u mnogim restoranima baš u centru grada i mogu pohvaliti sve restorane. Stvarno je hrana odlična. Za kraj putovanja energija Arene je nešto vrlo posebno. Sretan sam što ću tu energiju ponijeti kući, ali i ostali spomenici pored kojih smo prošetali su predivni. Zlatna vrata i ostali, ali Arena je najposebnija. Pula je bila naš slučajan odabir i nismo požalili. Kada dođem kući preporučit ću Pulu iz tri razloga. Hrana, plaže i Arena, kazao nam je Ramon.

Talijanska obitelj bila je najmanje raspoložena za razgovor jer im je Istra drugi dom i jednostavno ponavljaju posjet iz godine u godinu.

- Tradicionalno smo smješteni u Medulinu. Odmor nam traje nekoliko dana i ovo nećemo mijenjati. Nismo prvi put u Areni, ali uvijek je posjetimo. To je neka vrsta naše tradicije. Obožavamo Pulu, njen centar, te male dućane, ljubazne ljude. Restorani su odlični. Svi se neizmjerno trude, a pulske plaže su jako lijepe i čiste. Kada idemo na more u Pulu, volimo otići na Verudelu. Uvijek tamo jer nam paše i ne volimo promjene. Istra je naša idealna destinacija za odmor. Medulin i Pula su nama dosta i tako će ostati, kazali su članovi obitelji Mallucci iz Italije.

Visualia

Poljski par koji je sramežljivo pristao na razgovor s nama, Domenica i Dominik, zadovoljan je svojim boravkom. Naime, Pula im je dugo vremena bila na listi želja za posjet i ove godine se sve poklopilo.

- Da vam budem iskrena, bili sam presretna kad sam našla let. Imamo određeni budžet putovanja i sada se avionska karta uklopila u cjenovni rang. Rekla sam sama sebi, napokon idemo u Pulu. Smješteni smo u centru grada. Bili smo na dvije plaže koje su nam bile odlične. Zlatne stijene i Stoja. Na Verudeli je bilo previše ljudi pa smo otišli na Zlatne stijene. Pula je ispunila naša očekivanja. Kulturna dobra vašega grada su nas oduševila, međutim hrana je vrhunska. Popaj je restoran koji nikada neću zaboraviti. Hrana mi je bila vrhunska. Naš boravak od pet dana u vašem gradu ispunio je naša očekivanja i sigurno ćemo se vratiti, ispričala nam je Domenica.

Šetnja Arenom dovela nas je do njemačke obitelji koja je amfiteatar došla posjetiti iz Rapca. Prošetat će gradom, posjetiti i ostale znamenitosti. Zanima ih Slavoluk Sergijevaca, a željeli su posjetiti i Malo rimsko kazalište, ali kažu da taj uspon zbog male bebe neće biti moguć. Patricia nam je ispričala nešto više.

- Stari grad Pule je prekrasan, vidjeli smo i onaj u Labinu, tako da možemo reći da ti dijelovi gradovima daju dušu. Čuli smo za prekrasan grad, ali i luku, svjetleće divove koje ćemo čekati do navečer da vidimo kako svijetle. Čuli smo i za vaš Visualia festival, na njemu su bili naši prijatelji i kazali su da je genijalna manifestacija. Možda druge godine i mi dođemo. Jesti ćemo u nekom restoranu s dobrim ocjenama. To nam je jako bitno, a u današnje vrijeme vrlo dostupno. Na plažu ne planiramo ići, ali nismo ni čuli za neke plaže u Puli. Znamo da ih ima. Za sada su znamenitosti naš razlog dolaska. Idući put ćemo se više fokusirati na plaže, rekla je Patricia.

Kamenjak

Barbara Sukova, Čehinja koja je s obitelji smještena u Medulinu, prvi je dan u Istri, a prva destinacija nakon dolaska odmah im je bila - Arena.

- Ne zanimaju me drugi kulturni spomenici u Puli. Životna mi je želja bila vidjeti Arenu. Prošetat ćemo sigurno. Sve je jako lijepo, ali sada mogu doista uživati. Vidjela sam Arenu, iskreno nam je kazala Barbara.

Njezin suprug Peter skovao je više planova za njihov godišnji odmor. Suprugina želja je ispunjena.

- Predivna je Arena. Prošetat ćemo centrom grada i polako otkrivati znamenitosti. Nismo puno istraživali. Opušteno razgledavanje grada je nama najzanimljivije. Na Googleu sam tražio plaže i odlučili smo se za Kamenjak. Tamo su, prema onome što sam vidio, najljepše plaže. Ima ih i u Puli, ali za mene su u Premanturi ljepše, kazao nam je Peter.

Bračni par iz Poljske smješten u Vrsaru također nije mogao propustiti priliku da vidi Arenu, ali i kupi neki suvenir. Halina Nazviska nam je puna dojmova kazala kako uživa u godišnjem odmoru u Istri.

- Pula je grad koji poznajemo isključivo zbog Arene, ali i Slavoluka Sergijevaca. Istražit ćemo još neke znamenitosti, a sigurno i nešto pojesti u centru. Na plažu ne idemo jer nam je u Vrsaru fenomenalno, kazala je Halina.

Na kraju smo se družili s jednom simpatičnom Slavenkom, Merimom         Hafizović, koja putuje sama, a Istru je odabrala kao najsigurniju korona destinaciju.

- Ovdje sam na godišnjem, želim odmoriti. Smještena sam u Dugoj uvali koja ima predivne plaže, zaljubljena sam u tamošnju prirodu i okoliš. Ovih nekoliko dana želim posvetiti sebi i uživati. Arena je monument koji obavezno treba posjetiti kad si u blizini. Nisam nikada vidjela tako nešto uživo. Nisam istraživala ostale pulske znamenitosti. Arena mi je dovoljna, doduše vidjela sam i Zlatna vrata. Kupala sam se na Verudeli na Havajskoj i tamo mi je bilo odlično, ispričala nam je Merima.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of