JEDINSTVEN PROJEKT

NP Plitvička jezera u destinaciji Lika nude tjedan nikad uzbudljivijih outdoor aktivnosti

| Autor: Edi PRODAN


Nikad nije bila sporna fantastična privlačnost NP Plitvička jezera. Milijuni turista desetljećima sa svih strana svijeta dolaze u najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. I iz njega odlaze oduševljeni jedinstvenom igrom vode unutar idilične, netaknute prirode.

S druge strane, ono što se godinama nametalo kao problem bila je kratkoća boravka gostiju na Plitvicama. U pravilu bi se dogodio višesatni obilazak, nakon toga odlazak. Rijetki su bili gosti koji su ostajali jednu noć kako bi prvog dana uživali u večeri definiranoj gastronomskim posebitostima Like, a drugog dana posjetili širi prostor Parka.

NP Plitvička jezera

Da ne mora biti tako, definirano je prije nekoliko godina projektom brendiranja Like kao jedinstvene destinacije. Tim predvođen Tomislavom Kovačevićem, ravnateljem NP Plitvička jezera temeljem znanstvenih analiza kao i iskustvenih saznanja odlučio je, neovisno o administrativnim granicama županija, brendirati Liku kao cjelovitu destinaciju zaštićenih područja i gastro-destinaciju.

Koliko god park bio privlačan, svjesni su bili da gostima moraju ponuditi čitavu Liku kao jedinstvenu destinaciju da bi gosti, poput zanimljive knjige, iz dana u dan s uživanjem otkrivali nove i uzbudljive stranice. I nakon svakog takvog dana, vraćali se Plitvičkim jezerima. Pokrenulo se povezivanje subjekata u destinaciji kako bi se umrežilo informacije o ponudi, razvilo i certificiralo lokalne proizvode čemu je dakako prethodila iscrpna  edukacija stanovništva. Sve je dobilo visoku standardizaciju, na razini onog što gost doživljava posjetom Plitivica – u prirodnom ali i smještajno-gastronomskom smislu – kako bi se bilo u skladu s najvišim standardima kvalitete.

NP Plitvička jezera

Posebni dio te priče je ponuda outdoor aktivnosti unutar Like koji su s vremenom dobili neke jedinstvene točke uzbuđenja. Razvijeni su programi koji predviđaju ostanak od tri dana, za dinamičnije goste ali i iz razloga kako bi dobivanjem uvida u posebitosti Like shvatili kako su tri dana malo pa se posjet mora ponoviti. Paralelno s trodnevnim, razvijena je i sedmodnevna aktivnost koja objedinjava uistinu kompleksnu ponudu, toliko bogatu da se i sami Ličani znaju iznenaditi što sve krije njima najdraža hrvatska pokrajina.

NP Plitvička jezera

Uz prirodne vrijednosti s naglaskom na bogatu bioraznolikost, zatim bogatstvo okusa ličke hrane, sport i outdoor su vjerojatno najveći lički aduti. Ponuda tog segmenta objedinjava adrenalinske parkove u kojima se može pronaći čitav niz izazovnih zadataka što će i kod iskusnijih izazvati onaj svim avanturistima tako dragi adrenalinski osjećaj u tijelu, pa sve do paintballa koji nikog ne ostavlja ravnodušnim. U Rizvanuši je adrenalinska ponuda disprezirana na način da ju mogu konzumirati i mali posjetitelji, a Lika je i pravi raj za ljubitelje brdskog biciklizma, sa stotinama kilometara označenih staza nevjerojatne dinamike i ljepote.

U nastavku ličke uzbudljive priče dolazimo do podzemlja. Naravno, ne mora se biti speleologom da bi se doživjelo fascinantnu privlačnost ličkog podzemlja. Pećinski park Grabovača te Cerovačke i Baraćeve spilje oduševit će goste, pa čak i one koji zaziru od zatvorenih prostora.

NP Plitvička jezera

Za one koji cijene bogatstvo voda, ne treba zaboraviti da je šire plitvičko područje svojevrsni “čvor” koji krije najveće količine najčišće pitke vode u Europi, pripremljen je kanuing na mirnoj Gacki koja omogućava uranjanje u jedinstvene prirodne ljepote jugozapadne Like. Na nekoliko je imanja omogućeno i jahanje kako bi se i na taj, skoro pa iskonski način doživjelo ljepote najveće hrvatske županije. Moguće je dakako organizirati i klasične sportske aktivnosti, poput tenisa, a svakako je uputno isprobati i uzbuđenje ZIP linea Pazi medo nedaleko Vrhovina koji ide u red najznačajnijih takvih atrakcija u Europi.

Dakako ne treba bježati ni od kulturnih i prirodnih posebitosti Like, pa tako ni od posjete uzbudljivom muzeju posvećenom Nikoli Tesli u Smiljanu. Ili, svega nekoliko kilometara dalje u Žitniku, velikanu hrvatske političke misli, “ocu Domovne” Anti Starčeviću.

NP Plitvička jezera

Na svim se postajama razvila i ponuda specifične gastronomije u kojoj se ističe bogatstvo mliječnih proizvoda. Od base što objedinjava svježi sir i vrhnje, mladih kravljih, kozjih ili ovčijih sireva, ili njihovih pikantnih, okusima bogatih zrelih inačica. Kušaonica sira OPG Tomaić u Krasnu nudi nezaboravne doživljaje za nepce. Da o apsolutno ekološki proizvedenim suhomesnatim proizvodima ni ne govorimo.

A na kraju od svakog od opisanih uzbudljivih dana – povratak u okrilje NP Plitvička jezera. U neki od elegantnih, udobnih hotela koji također nude obilje autohtone gastronomije, ili pak, što se svakako mora učiniti u jednom od tih dana, odlazak na jedinstveni, uzbuđujući degustacijski meni Ličke kuće, koja autohtonu ponudu umotava u suvremeni fine dining doživljaj.

NP Plitvička jezera

Nekad se možda i nije moglo pronaći razloge da bi se Plitvicama ostalo duže od dan, dva. Danas, nakon opsežne transformacije ponude koju je inicirala visoko educirana struka NP Plitvička jezera inicirajući proces Destination Lika, svakom je posjetitelju nakon protoka sedmodnevnog aktivnog odmora u Lici na usnama isto pitanje – zar je već kraj?! I u pravu su kad konstatiraju “kako je brzo prošlo” jer Plitvička se jezera i posebitosti Like uistinu mogu otkrivati danima. Pa čak i kad ih jednom u većini svladate, javlja se osjećaj kao kad stignete do zadnje stranice dobre knjige: kraj je, ali jedva čekam povratak.

Sadržaj nastao u suradnji s JU NP Plitvička jezera

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter


Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater