NP PLITVIČKA JEZERA

Posjetite čarobna Plitvička jezera ujesen i iskusite pravu raskoš prirode

| Autor: Lucija Sučić
(Foto: Nacionalni park Plitvička jezera)

(Foto: Nacionalni park Plitvička jezera)


U listopadu vas ondje čeka i promotivni tjedan s prigodnim cijenama ulaznica

Ako ste već posjetili Plitvička jezera, smatrajte ovo nježnim podsjetnikom da to učinite ponovno, a ako niste, bez ljutnje, ali što se čeka?

Inače, ako niste znali, Plitvička jezera 1949. proglašena su prvim nacionalnim parkom u Hrvatskoj, a zbog svojih prirodnih ljepota i kreacija Majke prirode koja je sama, bez uplitanja ljudske ruke ondje stvorila silna jezera i jezerca, Plitvice od 1979. zasluženo stoje i na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine.

Pri samom pogledu na fantastične i pomalo magijske prizore jezera i slapova, Plitvice su doista svoj mali raj na Zemlji, a ako vam se po glavi vrzmala ideja kako najbolje iskoristiti ‘bablje ljeto’, Plitvička jezera u jesen su pravo mjesto za posjetiti.Listopad na Plitvicama

Zašto baš listopad, pitate se?

Tada se već tradicionalno održava promotivni tjedan Nacionalnog parka Plitvička jezera, a dodatan razlog za obilježavanje je i 44 ljeta dugo obitavanje na spomenutom UNESCO-vom popisu.

Tako vas tjedan od 1. do 8. listopada, osim iznimnih prirodnih ljepota koje novac ne može kupiti, očekuju posebne cijene ulaznica (koje novac može veoma prihvatljivo kupiti).

Dodatan razlog za osmjeh od uha do uha će vam zasigurno izmamiti i jesenje ruho Plitvica koje se taman tada polako presvlači iz zelene u zlatnu jesenju boju.


Cijene ulaznica tijekom promotivnog tjedna

Cijena ulaznice za odrasle tijekom promotivnog tjedna iznositi će 10,00 € (75,35 kn), za studente 6,50 € (48,97 kn) i djecu (7-18 godina) 4,50 € (33,91 kn).

Imajte na umu da je ulaznice obavezno kupiti online te je preporuka da unaprijed odaberete jedan od programa posjeta ili preuzmete aplikaciju kako biste što bolje isplanirali svoj posjet. 

Aplikacija nudi mogućnost označavanja vašeg parkirnog mjesta, informacije o smještaju i restoranima, općenite informacije o parku kao i poučne sadržaje o vrijednostima najvećeg i najstarijeg nacionalnog parka u Hrvatskoj.

Odmor u jesenjoj oazi

Ako odlučite da vam jednodnevni izlet neće biti dovoljan za napuniti baterije te se naprosto ne budete mogli zasititi jesenske idile, hoteli Jezero i Plitvice, koji su smješteni u samom srcu Parka već od rujna nude posebne ponude svojih smještajnih aranžmana.

Tako možete na totalno opušten način i bez brige na svijetu uživati u posebnoj raskoši kakvu pružaju Plitvice ujesen, te se totalno isključiti iz poslovnog mindseta i pronaći unutarnji mir i istinski odmor dok boravite u samom središtu jednog od najljepših nacionalnih parkova u Hrvatskoj (milijuni posjetitelja koji su do sada posjetili Plitvice zasigurno će se usprotiviti s tvrdnjom da je najljepši).Izaberite jednu od brojnih ruta


Kada ste se odlučili posjetiti Plitvice, sljedeći je zadatak (a teškog li zadatka…) koji je pred vama odabrati jedan od programa obilaska samog Parka.

Posjetiteljima koji ulaze u Park na Ulazu 1 omogućen je izbor između četiri programa obilaska označenih zelenom bojom na informativnim pločama, dok su četiri programa koji započinju na Ulazu 2 označeni narančastom bojom.Kada uhvati glad…


Plitvice ne oskudijevaju u ničemu, pa tako niti u odličnoj gastro ponudi. Ističemo dva ondje dobro poznata restorana.

U Ličkoj kući, jednom od najpoznatijih restorana u Nacionalnom parku, isprobajte zdrave i (pre)ukusne specijalitete spravljene od strane vještih ruku koje se brinu da svako jelo bude još jedno neprocjenjivo iskustvo.

Ovaj restoran diči se tradicijom da već više od pola stoljeća uveseljava nepca svih onih koji cijene domaću kuhinju, pogotovo onu ličkoga kraja. Osim što je česta točka na putu brojnih putnika namjernika, nezaobilazna je postaja i svih onih posjetitelja Parka koji traže okrjepu u dobroj hrani, ali i piću.
Autentični okusi


Tu je i dobro poznati Restoran Borje, u kojem se možete okrijepiti uz čašu kiselog mlijeka i domaću štrudlu, ali dakako i mnoge druge tradicionalne gastro specijalitete kuće. Ondje se možete odmoriti i uživati u pravom smislu riječi i odmor završiti u slatkoj noti vrsnih ličkih slastica i autentičnih okusa – dok za vas svira simfonijski orkestar cvrčaka i ostalih prirodnih stanovnika.
Slikovnice za najmlađe

Mališani su česti posjetitelji Plitvica, a kako bi uz lijepe uspomene nešto ondje naučili (dakako, na zabavan način), Stručna služba Nacionalnog parka je udružila snage s kreativcima i osmislila niz neodoljivih slikovnica za klince školske i predškolske dobi.

Tako će klinci moći uz boravak u prirodi koja je dom brojnim vrstama biljaka i životinja naučiti više o njima samima i upoznati leptire, medvjede, vidre, vretenca i brojne druge stanovnike Plitvičkih jezera. Blago njima kada žive tamo…

Slikovnice su dostupne na hrvatskom i engleskom jeziku, a možete ih pronaći u suvenirnicama prilikom posjeta Plitvicama.Popis slikovnica


Jurica, Mali mrav: svijet je pun priča…točnih i netočnih. Dobrih i loših. Ovo je baš jedna od takvih


Snaga vode: znamo li što sve voda može?


Šumska priča: što se sve skriva u šumi, možete li pogoditi?


Upoznaj leptire: dok jedni lepršaju s cvijeta na cvijet po danu, drugi odmaraju i tek noću pokazuju svu svoju ljepotu. Zovemo ih danji i noćni leptiri, a što ih razlikuje i povezuje – saznajte u ovoj priči…


Upoznaj vretenca: što se događa kad se vretenca zaljube? Tko je najbolji letač u svijetu kukaca?


Upoznaj vidre: znatiželjna vidra upoznaje svoj okoliš. A zašto treba slušati svoje roditelje, saznajte u ovoj slikovnici.


Upoznaj medvjede: saznajte što je strpljivi medo podučio lisicu, vuka, pticu rugalicu.

Bogat program i u okolici


Ako vam je ostalo još vremena (jer volje će sigurno biti) i nauživali ste se u ljepotama Plitvičkih jezera, u okolici postoje brojne aktivnosti uz koje će dan proći u zabavi i istraživanju.

Ako ste u potrazi za dozom adrenalina, nedaleko od Parka nalazi se “Beware the bear” zipline. Na adrenalinskoj mapi je i park “Rizvan City”, “Adrenalin park Ogi” te “Adrenalin Park Plitvice” gdje se ekipno možete zabavljati do mile volje!


Za malo mirnije trenutke odaberite nezaboravnu vožnju prozirnim kajakom niz tok rijeke Gacke te istražujte podvodni svijet flore i faune, jašite konje ili posjetite brojne muzeje u okolici za dozu kulturnog uzdizanja. Ovdje možete pronaći interaktivnu kartu sa popisom svih aktivnosti i mjesta koje želite posjetiti tako da pri posjetu Plitvicama možete napraviti još nekoliko dodatnih izleta.Sadržaj nastao u suradnji s partnerom Nacionalni park Plitvička jezera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom