sve važne informacije na jednom mjestu

NAKON DVIJE PANDEMIJSKE GODINE ISTARSKI TURIZAM PRIPREMA SE ZA "STARO NORMALNO": Ljetna sezona utječe na mnoge segmente života, pa i na zdravstveni sustav

Županijske zdravstvene ustanove, na temelju ugovornih obveza s HZZO-om, pružaju usluge domaćim i stranim turistima koji borave na području Istarske županije. U slučaju potrebe za neodložnom medicinskom pomoći, turisti ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod jednakim uvjetima kao hrvatski osiguranici, uz uvjet da imaju važeću europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO)

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
S dolaskom velikog broja gostiju neminovno se događaju i razne nezgode (Arhiva)

S dolaskom velikog broja gostiju neminovno se događaju i razne nezgode (Arhiva)


Nakon dvije pandemijske godine istarski turizam priprema se za povratak u "staro normalno" što u ljetnim mjesecima za sva naša turistička središta znači i ogroman broj turista koji svakodnevno borave u njima. Tijekom svake turističke sezone populacija Istre se na dnevnoj bazi gotovo udvostručuje što znači da na ovom prostoru u špici turističke sezone svakoga dana boravi i do 400 tisuća ljudi. Ta ljetna gužva utječe naravno na mnoge segmente života, među kojima je i zdravstveni sustav.

Stupnjevanje hitnoće

Naime, ljeti pomoć naših liječničkih službi često potraže i brojni gosti, što uzrokuje velike gužve na Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Pula (OHBP).

S dolaskom velikog broja gostiju neminovno se događaju i razne nezgode (Arhiva)

Turisti imaju pravo na zdravstvenu zaštitu (Snimio Danilo Memedović)

Valja podsjetiti kako je OHBP otvoren 2013. godine s ciljem unapređenja hitne medicinske službe, kao i zbog činjenice da je dotadašnja hitna služba OB Pula radila u neadekvatnim uvjetima i sa zastarjelom opremom. Upravo kako bi OHBP i dalje mogao pružati kvalitetnu skrb kako građanima Istre, tako i turistima, važno je znati u kojim slučajevima se uputiti na hitni bolnički prijem u novoj bolnici, a kada i za koje se tegobe obratiti na druga mjesta.

S dolaskom velikog broja gostiju neminovno se događaju i razne nezgode (Arhiva)

Tijekom svake turističke sezone populacija Istre se na dnevnoj bazi gotovo udvostručuje (Snimio Duško Marušić Čiči)

Dosadašnja praksa ukazuje da velika većina pacijenta ide direktno u bolnicu, odnosno upravo na OHBP, gdje se na osnovi težine njihovog zdravstvenog stanja i ugroženosti života, određuje stupanj hitnoće (trijažne kategorije od I do IV), čime je indirektno određeno i vrijeme čekanja na prijem kod liječnika. Kako bi se izbjeglo da pacijenti koji nisu životno ugroženi (trijažna kategorija IV i većina pacijenata trijažne kategorije III) dugo čekaju na hitnom bolničkom prijemu, donosimo sve potrebne informacije o alternativnim službama i ispostavama.

Ostvarivanje prava

Županijske zdravstvene ustanove, na temelju ugovornih obveza s HZZO-om, pružaju usluge domaćim i stranim turistima koji borave na području Istarske županije.

U slučaju potrebe za neodložnom medicinskom pomoći, turisti ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu pod jednakim uvjetima kao hrvatski osiguranici, uz uvjet da imaju važeću europsku karticu zdravstvenog osiguranja (EKZO).

Domaći turisti zdravstvenu zaštitu ostvaruju na temelju važeće iskaznice HZZO-a.

Foto

Hitna stanja

U slučaju hitnih stanja koja ugrožavaju život ili teško narušavaju zdravlje (naglo nastale poteškoće u disanju, gušenje stranim tijelom, zastoj rada srca i disanja, gubitak svijesti, iznenadna bol u prsima, grčevi - konvulzije, otežan govor, slabost ili oduzetost dijela tijela, iskrivljenost lica, ozljede nastale u prometnim nesrećama i ostale iznenadne ozljede - pad s visine, prostrijelne rane, potom neuobičajeno krvarenje, udar električne energije ili groma, pothlađivanje, toplinski udar, utapanje, otrovanje lijekovima) pozovite hitnu medicinsku pomoć na broj 194.

Ambulante za hitnoće

U slučaju nekog akutnog stanja, a izvan radnog vremena turističke ambulante ili ambulanti obiteljskih liječnika, hitna medicinska skrb biti će pružena u ispostavama Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije od 0-24 sata.

Lokacije ispostava hitne medicinske službe u Istri i sve ostale informacije mogu se pronaći na mrežnoj stranici Zavoda za hitnu medicinu https://zhmiz.hr/

Turističke ambulante

U slučaju akutnih bolesti i stanja koja ne ugrožavaju život (stanja za koja biste inače išli svom liječniku, kao što su upale dišnih putova, viroze, povišena temperatura, manje opekotine, manje nezgode, bolovi u trbuhu, bolovi u leđima … ) potražite pomoć liječnika kojeg se može pronaći preko web stranice Istarskih domova zdravlja ili u turističkim ambulantama. Na stranicama Istarskih domova zdravlja www.idz.hr (pod Ispostave) može se pronaći informacija o najbližim liječnicima, njihove kontakte i adrese, kao i radno vrijeme.

Dodatne ordinacije opće medicine, tzv. turističke ambulante organiziraju se tijekom ljeta u Umagu, Poreču, Rovinju, Labinu i Puli u glavnim zgradama ispostava IDZ-a. U njima pacijent uslugu može dobiti na temelju putnog ili privatnog osiguranja, ili uslugu mora platiti.

Turističke ambulante počinju s radom tijekom svibnja, a završavaju u rujnu. Radno vrijeme se mijenja tijekom sezone, jer s radom započinje jedan tim, a kasnije se pridružuje drugi. Datumi početka i završetka rada kao i ažurirano radno vrijeme mogu se naći na mrežnoj stranici Istarskih domova zdravlja www.idz.hr.

Pedijatri, ginekolozi, stomatolozi…

U slučaju potrebe za uslugama pedijatra, ginekologa ili stomatologa kontakt se može naći preko web stranice Istarskih domova zdravlja. Na stranicama Istarskih domova zdravlja www.idz.hr (pod Djelatnosti) mogu se pronaći informacije o najbližim pedijatrima, ginekolozima i stomatolozima, njihove kontakte i adrese, kao i radno vrijeme.

Vikendom i praznikom dežuraju pedijatrijska i ginekološka ambulanta u Općoj bolnici Pula, Santoriova 24A.

Hitni bolnički prijem

Hitni bolnički prijem namijenjen je za pacijenta koji je obavio liječnički pregled i upućen je u bolnicu. Opća bolnica Pula na lokaciji Santoriova 24A, Pula zbrinjava hitna stanja kojima je neophodna hitna dijagnostička obrada ili hitan terapijski postupak putem sustava hitnih ambulanti: objedinjeni hitni bolnički prijem te hitne ambulante iz djelatnosti pedijatrije, ginekologije, infektologije i psihijatrije, laboratorijske, transfuzijske i radiološke dijagnostike.

Nehitni pregledi

Bolničke službe koje ne pružaju uslugu hitnih pregleda: dermatovenerologija, fizikalna medicina, nuklearna medicina, patologija i citologija.

Sve ostale informacije mogu se naći na web stranici www.obpula.hr

Ljekarne

Ako je pacijentu potrebna dežurna ljekarna, sve informacije o tome mogu se pronaći na web stranici Istarskih ljekarni. Ljekarna Centar, Giardini 14, Pula otvorena je svakoga dana 24 sata (noćno dežurstvo). Radno vrijeme i adresa svih ostalih ljekarni mogu se pronaći na web stranici www.istarske-ljekarne.hr.

Epidemiološka služba i testiranja

Ako su potrebne hitne usluge epidemiološke službe, mikrobiološke službe ili hitna dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija podaci o kontaktima dežurnih službi dostupni su na broju 112. Upiti za testiranje na SARS-CoV-2 na e-mail: [email protected].

Sve ostale informacije mogu se pronaći na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije www.zzjziz.hr.

Ambulanta za traumatologiju

Ako je pacijent doživio traumu lokomotornog sustava, posjekotinu ili postoji sumnja na prijelom kosti, uslugu može dobiti i u Bolnici „Martin Horvat“ u Rovinju. U Bolnici "Martin Horvat" Rovinj radi ambulanta za traumatologiju lokomotornog sustava koja je otvorena svakog radnog dana od 8 do 15.30 sati. Kontakt: 052 811 011 ili 052 537 126.

Sve dodatne informacije mogu se naći na web stranici www.bolnica-rovinj.hr.

Zdravstvene usluge turistima u privatnim turističkim ambulantama

U slučaju akutnih bolesti i stanja koja ne ugrožavaju život pacijent se može obratiti i privatnim turističkim ambulantama:

  • Pula Terra Medica - Tourist Medical Centre, Amfiteatarska 8;
  • Fažana Terra Medica - Tourist Medical Centre Holiday Centre Bi Village;
  • Umag Ordinacija dr. A. Wilson, Monterol 18;
  • Brtonigla Ordinacija opće medicine Ervin Prekali, Ladin gaj 132;
  • Rovinj Ordinacija dr. Berkarić - Tourist medical center Trg na Lokvi 1;
  • Rovinj Medicus d.o.o., Cesta za Valaltu, Lim 7;
  • Rovinj Terra Medica - Tourist Medical Centre Maistra Camping Polari;
  • Labin Ordinacija dr. Berkarić - Tourist medical center, Trg Labinskih rudara 4;
  • Rabac Medicus d.o.o. Ambulanta Rabac, Mediteranska 1;
  • Poreč Lovrić Medical, Brulo 1/1, Hotel Diamant;
  • Poreč Poliklinika dr. Jerković d.o.o., Vladimira Gortana 25;
  • Poreč Helios MEDIC Hotel Materada, Materada 35;
  • Poreč Terra Medica - Tourist Medical Centre Istra Premium Camping Resort;
  • Tar Terra Medica - Tourist Medical Centre, Lanterna Apartments;
  • Tar Turistička ambulanta dr. Glumac Mirjana, Turističko naselje Lanterna.

*Sadržaj realiziran u suradnji s Istarskom županijom

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter