POTPREDSJEDNICA ZA LJUDSKE POTENCIJALE VALAMAR RIVIERE

INES DAMJANIĆ: "U Valamaru je više od polovice trenutnih menadžera stasalo unutar same kompanije. NA TO SMO IZUZETNO PONOSNI"

Bez obzira na krizu koja je snažno pogodila turizam u proteklim godinama, značajno smo podigli plaće i nagrade za sve djelatnike, u što ćemo samo ove godine uložiti preko 100 milijuna kuna. Osim toga, u posljednjih 5 godina uložili smo 140 milijuna kuna u izgradnju kvalitetnog smještaja za sezonske radnike, kaže Damjanić  

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Ines Damjanić

Ines Damjanić


Prema istraživanju portala Moj posao kompanija Valamar Riviera i petu se godinu zaredom, kao jedina tvrtka iz turističkog sektora, našla visoko na listi najboljih poslodavaca u Hrvatskoj. Ljestvica je postavljena visoko, a to zaposlenici očito prepoznaju i nagrađuju i na ovaj način. Što za Valamar znači to priznanje i što je sve trebalo učiniti da bi se ono zaslužilo, pitali smo Ines Damjanić, potpredsjednicu za ljudske potencijale najveće domaće turističke kompanije, Valamar Riviere.

- U Valamaru smo iznimno ponosni na činjenicu da smo već godinama top poslodavac u turizmu i među najboljim poslodavcima u Hrvatskoj. Vjerujemo da je to rezultat velikih ulaganja, truda i svijesti o tome da su zaposlenici na prvom mjestu. Bez obzira na krizu koja je snažno pogodila turizam u proteklim godinama, značajno smo podigli plaće i nagrade za sve djelatnike, u što ćemo samo ove godine uložiti preko 100 milijuna kuna. Osim toga, u posljednjih 5 godina uložili smo 140 milijuna kuna u izgradnju kvalitetnog smještaja za sezonske radnike. Kako bismo zadržali poziciju najboljeg poslodavca, planiramo nastaviti inovirati i našim djelatnicima nuditi sve veću fleksibilnost, ravnotežu privatnog i poslovnog, kvalitetu života u destinaciji i brojne druge pogodnosti u sklopu inicijative "Prvi s razlogom", kaže Damjanić.

Kuća Valamar

- S obzirom na situaciju na tržištu rada, kako je ove godine protekao proces odabira sezonskih radnika u Valamaru i jeste li zadovoljni popunjenošću radnih mjesta u odnosu na potrebe u sezoni? Koliko radnika kompanija zapošljava u Hrvatskoj?

- Kandidati koji su zainteresirani za sezonski posao prepoznali su značajan iskorak koji je Valamar učinio po pitanju plaća, nagrađivanja i ostalih uvjeta rada te je njihov interes za radom u Valamaru velik, što se reflektira i na zapošljavanje koje teče prema planu. U osam destinacija u visokoj sezoni zapošljavamo više od 7 tisuća djelatnika, a u cilju osiguranja kvalitetnog i dugoročnog posla u turizmu, ove godine nastavljamo s povećanjem broja djelatnika koji će imati cjelogodišnji posao i primanja, pa smo već početkom sezone sklopili ugovor na neodređeno s 200 djelatnika, a planiramo još toliko krajem sezone. Dodatno, nastavljamo i s mjerom stalni sezonac te ćemo i ove godine na kraju sezone u istu uključiti oko tisuću sezonskih djelatnika te im time osigurati primanja i tijekom zime, kao i garanciju rada u 2023. godini. Također, s obzirom na širenje poslovanja na zimske destinacije, djelatnicima će se nakon ljeta ponuditi posao tijekom zime u hotelima na skijalištima u Austriji.

- Sezonske poslove u Valamarovim destinacijama obavljaju zaposlenici iz raznih dijelova Hrvatske, a već neko vrijeme i iz inozemstva. Kako rješavate pitanje njihova smještaja i prehrane?

- Smještaj za Valamarove zaposlenike koji dolaze iz drugih krajeva Hrvatske ili iz regije organiziran je u hotelima za zaposlenike Kuća Valamar. Koncept Kuće Valamar, osim novouređenih soba i apartmana, uključuje zajedničku kuhinju te praonicu i sušionicu rublja. Za zajednička druženja nakon posla tu je i prostor za video i društvene igre, a u slobodno vrijeme zaposlenici se mogu opustiti u dnevnom boravku sa zajedničkim televizorom te u vanjskim zonama za druženje uz roštilj.

Flexi posao

- Brojni gosti mogu posvjedočiti da je, bez obzira na kategoriju Valamarovog smještajnog objekta, usluga u njima baš uvijek na razini pet zvjezdica. Na što pri odabiru radnika posebno stavljate pozornost i kako se oni obučavaju za rad u vašim destinacijama?

- Razina kvalitete usluge koju pružaju naši djelatnici odavno je postala zaštitni znak Valamara i zato je ulaganje u zaposlenike vrlo važan dio Valamarove poslovne strategije. Prilikom selekcije novih zaposlenika, osim same motivacije za posao, znanja i vještina, posebno uzimamo u obzir i usklađenost kandidata s temeljnim Valamarovim vrijednostima. Uhodavanje u posao provodi se na radnom mjestu uz mentora koji novom djelatniku u početku rada pruža podršku u učenju i osamostaljivanju. Dodatno, kroz aplikaciju PERO (platforma za edukaciju, razvoj i onboarding zaposlenika) djelatnici imaju na raspolaganju mnogobrojne edukacije u digitalnom formatu među kojima i one za uhodavanje u posao. Kao zahvalu svojim zaposlenicima, prošle godine smo nagradili kvalitetu rada najzaslužnijih i najvjernijih djelatnika, a s programima nagrađivanja nastavljamo i ove godine uključujući u te programe i nove članove Valamar tima.

- Što zauzvrat kao poslodavac nudite svojim radnicima i koje ste programe osmislili i pokrenuli kako bi osigurali njihovu vjernost?

- Trudimo se cijelo vrijeme osluškivati potrebe naših zaposlenika i kontinuirano pratimo situaciju na tržištu rada jer nam je izuzetno važno da su Valamartisti, kako zovemo naše zaposlenike, zadovoljni na svom radnom mjestu. Svjesni smo da moramo ulagati u njih i u uvjete rada koje im nudimo. Tako s ciljem što kvalitetnije prilagodbe prelaska Hrvatske na euro i poboljšanja uvjeta rada u turizmu ove godine podižemo plaće za stručna zanimanja u hotelima, kampovima i ljetovalištima, kako bi se primanja u Hrvatskoj približila razini primanja u vodećim europskim destinacijama. Osim povećanja plaća, pokrenuli smo više inicijativa poboljšanja uvjeta rada u turizmu kako bi se posao u Valamaru prilagodio novim trendovima i potrebama. Plaće za stručna zanimanja, uključujući kuhare, konobare, kućne majstore specijaliste i recepcionare, podigli smo u prosjeku za 14 posto, te će njihova primanja ove sezone iznositi mjesečno od 1.000 do 1.600 eura neto. Povećava se i Valamar jamstvo, garancija minimalnih neto primanja za radna mjesta sobarice, pomoćne kuhare, pomoćne konobare, kuhinjske radnike, servire i niz drugih na mjesečni iznos od 750 do 1.100 eura neto.

Za ovu sezonu kreirali smo i dodatne programe kojima je cilj poboljšanje zadovoljstva i odnosa zaposlenika prema poslu. Programom "Flexi posao" se zaposlenicima u hotelima, kampovima i ljetovalištima omogućavaju dva slobodna dana u tjednu, pruža im se mogućnost rada u jednoj smjeni te mogućnost prilagođavanja radnih obveza potrebama djelatnika, a sve to s ciljem što bolje ravnoteže privatnog i poslovnog života. Programom "Živi destinaciju", osim kvalitetnog smještaja i prehrane, svim zaposlenicima koji dolaze raditi iz drugih krajeva Hrvatske osiguravamo popuste na više od 300 prodajnih mjesta, te im pružamo mogućnost korištenja destinacijskih zabavnih sadržaja kao što su izleti ili sportske aktivnosti, kako bi što bolje upoznali destinaciju i kvalitetno iskoristili svoje slobodno vrijeme.

Osim toga, razvili smo brojne programe za edukaciju i razvoj zaposlenika na svim pozicijama, te će i ove godine kroz krovni program cjeloživotnog učenja, Valamar Excellence, djelatnici steći vrhunska znanja za poslovanje u turizmu i ugostiteljstvu kroz Valamar Edukacije (V-Executive i V-Professional programi) i Valamar Treninge (V-Akademija, V-Lead, V-Start i V-Intern programi).

Programi nagrađivanja

- Kako nagrađujete trud i rezultate rada svojih zaposlenika i jesu li u taj program nagrađivanja uključeni i sezonski radnici? Postoji li u kompaniji sustav razvoja karijera, odnosno kakva je u sustavu Valamara mogućnost poslovnog napredovanja?

- Kako bi osigurali što bolje uvjete rada u turizmu, osim povećanja plaća, u 2022. smo osmislili i sedam programa nagrađivanja. Naše djelatnike nagrađujemo zbog njihovog dodatnog angažmana i rezultata, inicijative koje pokazuju, ostvarenju plana prihoda i dodatne prodaje, lojalnosti te uzornog ponašanja u odnosu prema gostima i kolegama. U programe nagrađivanja su uključeni svi djelatnici, neovisno o vrsti ugovora o radu.

Strukturirani proces prepoznavanja, odabira, praćenja i razvoja talenata i njihovog napredovanja jedan je od ključnih ciljeva u razvoju ljudskih potencijala u Valamaru. Kroz davanje povratne informacije o radnom učinku, ispitivanju zadovoljstva zaposlenika, individualne planove za razvoj karijere kao i brojne edukacije i interne treninge, djelatnicima nudimo mogućnost pronalaska najboljeg karijernog puta unutar naše kompanije. U Valamaru je više od polovice trenutnih menadžera svoje profesionalne ambicije i razvoj ostvarilo upravo unutar same kompanije, na što smo izuzetno ponosni.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini