POTPISANI UGOVORI

Dodijeljene potpore turističkim proizvodima i projektima na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije: NOVE ATRAKCIJE OUTDOOR TURIZMA, KULTURE I PREDSTAVLJANJA TRADICIJE I OBIČAJA ISTRE

Razvoj posebnih oblika turizma motiv su dolaska gostiju tijekom cijele godine što je vrlo važno u razvoju održivog turizma. Na javni poziv za dodjelu potpora ove je godine pristigla ukupno 21 prijava te je odabrano 11 projekata kojima je dodijeljeno 168 tisuća kuna

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Želja je gostima ponuditi proizvode u unutrašnjosti Istre

Želja je gostima ponuditi proizvode u unutrašnjosti Istre


Istarski župan Boris Miletić potpisao je ovog tjedna u prostorima Istarske razvojne agencije u Puli ugovore o dodjeli potpora turističkim proizvodima i projektima na turistički manje razvijenim područjima Istarske županije u 2022. godini. Prema njegovim riječima, cilj potpora je poticanje ravnomjernog razvoja cijele Istre te njima Županija želi pomoći turistički manje razvijenim područjima, kako bi i ona dosegla razinu razvijenijih dijelova na obali.

Traži se autohtonost

- Pri evaluaciji pristiglih prijava, posebno se valoriziralo one projekte koji baštine i promiču naše regionalne posebnosti, istarsku tradiciju, kulturu i običaje što posebno privlači suvremenog gosta. Danas se posebno traži autohtonost i izvornost, a Istra može ponuditi pregršt izvornih doživljaja i priča. Govoreći o razvoju turizma naše je opredjeljenje izvrsnost i održivost, kao i produljenje turističke sezone, odnosno cjelogodišnji turizam i zato razvijamo selektivne oblike turizma, kazao je župan Miletić.

Potpore se dodjeljuju četvrtu godinu s ciljem poticanja i pomoći turistički manje razvijenim područjima kako bi i ta područja svoju turističku ponudu i proizvode doveli na razinu turistički razvijenih dijelova Istre.

- Programom se potiče razvoj turističkih proizvoda i projekata specijalnih interesa i to su turistička infrastruktura i selektivni oblici turizma, outdoor, aktivni i sportski turizam, izletnički, kulturni i vjerski turizam, eno-gastronomski, kongresni i wellness turizam, i oni kojima se valoriziraju autohtone vrijednosti, istarska tradicija, kultura i običaji. Svi ti proizvodni nisu vezani uz sunce i more, što znači da potiču dolazak gostiju i turista tijekom cijele godine, da potiču konzumaciju lokalnih sadržaja i proizvoda i disperziraju našu turističku ponudu, kazala je prije samog čina potpisivanja ugovora o ovogodišnjim potporama pročelnica županijskog odjela za turizam Nada Prodan Mraković.

Foto

Pročelnica županijskog Odjela za turizam Nada Prodan Mraković (Snimio Duško Marušić Čiči)

Razvoj posebnih oblika turizma motiv su dolaska gostiju tijekom cijele godine što je vrlo važno u razvoju održivog turizma. Na javni poziv za dodjelu potpora ove je godine pristigla ukupno 21 prijava te je nakon provedene administrativne provjere i evaluacije svih zaprimljenih zahtjeva odabrano 11 projekata kojima je dodijeljeno 168 tisuća kuna.

Slastica Kristova kruna

Radi se o projektima kojima će se obogatiti turistička ponuda Istre u segmentima aktivnog outdoor turizma, kulturne ponude i predstavljanja tradicije i običaja Istre, ali i valorizacije autohtone slastice. Maksimalni mogući iznos pojedinačne potpore bio je 50 tisuća kuna, a sufinanciraju se troškovi uređenja, opremanja i označavanja šetnica, pješačkih, planinarskih, poučnih i drugih tematskih staza, uređenje, opremanje i označavanje izletišta, penjališta, vidikovaca, špilja i drugih zanimljivih mjesta, a koji su dio neke cjeline. Financira se isto tako i nastavak uređenja i opremanja tematskih kuća, muzeja i interpretacijskih centara u svrhu privođenja turističkoj funkciji, osmišljavanja konkretnog turističkog proizvoda, promocija i marketing, kao i postavljanje brojača bicikala na uređenim biciklističkim i pješačkim stazama.

Foto

S potpisivanja ugovora o sufinanciranju projekata manje razvijenim turističkih općina (Snimio Duško Marušić Čiči)

Jedna od potpora dodijeljenih ove godine odnosi se na valorizaciju slastice Kristova kruna koju je kandidirala Turistička zajednica općine Žminj. Ova tradicijska žminjska slastica, kolač je od badema koji se u davna vremena u tom gradu pripremao za krštenja, pričesti, krizme i vjenčanja, ali se dugi niz godina umijeće njegove pripreme čuvalo unutar svega nekoliko žminjskih obitelji. Prvi put je nakon desetljeća zaborava Kristova kruna predstavljena javnosti na žminjskom godišnjem sajmu Bartulji 2014. godine, a ideja je da se ta slastica predstavi i kao jedinstveni slatki turistički suvenir toga kraja.

- Radi se o deliciji, jednom gospodskom kolaču koji u suradnji s lokalnim domaćicama i drugim partnerima pokušavamo valorizirati i spasiti od zaborava. Žminj sve više postaje i turističko odredište. Imamo oko 278 kuća za odmor, apartmana i soba, jedan robinzonski smještaj koji je vrijedan pažnje, te jedan 'bed and breakfast' tako da je iz godine u godinu brojka gostiju koji borave na našem području u stalnom rastu. Fokus nam je na kvaliteti, diversifikaciji turističke ponude te na prepoznatljivosti, a jedan od koraka u tom smjeru je i ovaj projekt za koji smo od Županije dobili 15 tisuća kuna, kazala nam je direktorica TZ-a Žminja Lenka Šajina.

Penjalište Pazinske jame

Sredstva su odobrena još jednoj od najaktivnijih turističkih zajednica, onoj Središnje Istre, koja će iznos od 10 tisuća kuna utrošiti na drugu fazu uređenje penjališta Pazinska jama.

- Prvu fazu opremanja dovršili smo prije dvije godine te dodatnom investicijom želimo pojačati ponudu Pazinske jame kao središte outdoor aktivnosti Središnje Istre, posebice grada Pazina. Držimo da uz porast broja smještajnih kapaciteta treba razvijati čitavu destinaciju i selektivne oblike turizma, odnosno ponuda mora biti ono što će nama privući goste. Mi radimo upravo na tome da postanemo što prepoznatljivija outdoor destinacija, u kombinaciji s kulturnim i enogastronomskim turizmom, kazala nam je direktorica TZ Središnje Istre Sanja Kantaruti.

A da su na pravom putu potvrđuju i rezultati ove sezone u kojoj je dosad u Središnjoj Istri ostvareno 24 posto više dolazaka nego rekordne 2019. godine, odnosno dvostruko više nego u istom periodu lani.

Općina Pićan kandidirala je i dobila sredstva za projekt uređenja staze Sv. Roka. Ova   pješačko-planinarska staza duga 3,5 kilometra vodi od pitoresknog istarskog gradića sve do atraktivnog slapa Sopot.

- Mi smo dobili sredstva od Istarske županije koja ćemo iskoristiti za održavanje, odnosno krčenje i čišćenje te pješačke staze. Općina Pićan označila je stazu i postavila klupe na odmorištima uzduž nje te u narednoj fazi namjeravamo izraditi i postaviti QR kodove na određenim lokacijama kako bi se svaki posjetitelj i svaki šetač na jednostavan način mogao upoznati s našom poviješću i prirodno-kulturnim znamenitostima, kazao nam je nakon potpisivanja ugovora načelnik Općine Pićan Dean Močinić.

Uređenje i opremanje staza

Novi turistički projekt kandidirala je i TZ Općine Vižinada kojoj su sredstva dodijeljena za Eno-gastro radionicu u centru za posjetitelje Maraston. Cilj tog projekta je nastavak razvoja dosadašnje ponude Kuće Maraston te privlačenje većeg broja posjetitelja kako bi ona postala prepoznatljivo mjesto s eno-gastro ponudom u području središnje Istre. U sklopu projekta organizirat će se eno-gastro radionice za posjetitelje koje će voditi ugledni chefovi, slastičari i domaćice koje već godinama sudjeluju na manifestaciji Slatka Istra sa svojim tradicionalnim slasticama. Općini Lanišće iz županijskog proračuna dodijeljena su sredstva za uređenje i opremanje MTB staze Dane-Vodice-Jelovice-Dane, TZ Općine Sveta Nedjelja za kreiranje nove pješačke rute "Staza kalića i bukaleta", TZ Grada Buja za tematsku poučnu sakralnu stazu poljskih kapelica, Općini Lupoglav za opremanje vidikovca i nastavak uređenja pješačke kružne staze Aurania, Općini Tinjan za uređenje odmorišta na stazi Jure Grando, Općini Cerovlje za opremanje vidikovca Grimalda te TZ-u Općine Kršan za označavanje plaže Dražine.

*Tekst realiziran u suradnji s Istarskom županijom

 

Financirani sadržaji

  • Valorizacija slastice Kristova kruna - Turistička zajednica općine Žminj;
  • Uređenje staze Sv. Roka - Općina Pićan:
  • Druga faza uređenja penjališta Pazinska jama - TZ Središnje Istre; * Eno-gastro radionicu u centru za posjetitelje Maraston - TZ Općine Vižinada;
  • Uređenje i opremanje MTB staze Dane-Vodice-Jelovice-Dane - Općina Lanišće;
  • Kreiranje nove pješačke rute "Staza kalića i bukaleta" - TZ Općine Sveta Nedjelja;
  • Tematska poučna sakralna staza poljskih kapelica - TZ Grada Buja;
  • Opremanje vidikovca i nastavak uređenja pješačke kružne staze Aurania - Općina Lupoglav;
  • Uređenje odmorišta na stazi Jure Grando - Općina Tinjan;
  • Opremanje vidikovca Grimalda - Općina Cerovlje;
  • Označavanje plaže Dražine - TZ Općine Kršan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter