PANDEMIJA UGROŽAVA VAŽNU GOSPODARSKU GRANU

Denis Ivošević, direktor Turističke zajednice Istarske županije: "U OVIH 15 DANA DOLASCI SU PALI ZA 55 POSTO, A NOĆENJA ZA 44 POSTO"

| Autor: Duška PALIBRK
Denis Ivošević (Milivoj MIJOŠEK)

U nedjelju, 15. ožujka, barem što se tiče prijavljenih na e-Visitoru, u Istru je stiglo oko 40 novih turista, među kojima 17 domaćih i 25 stranaca, dok ih je ukupno 1.188 prenoćilo. Iza ovih noćenja uglavnom stoje stranci, uz 240 domaćih gostiju, a među strancima najviše je građana BiH (264 noćenja), po stotinjak je Srba i Nijemaca, 79 Slovenaca i 56 Talijana. Direktor Turističke zajednice Istarske županije kaže da je polovica gostiju u privatnom smještaju, a druga polovica u nekoliko još uvijek otvorenih hotela, u Rovinju, Puli i Poreču.

Austrija i Njemačka su zatvorile granice, Slovenija je zatvorila granicu prema Italiji i vjerojatno je sada teže iz tih zemalja ući u Hrvatsku, a da te ne pošalju odmah u karantenu ili vrate kući. Zato su prevagnuli gosti iz BiH i Srbije.

- Kumulativno, u ovih 15 dana ožujka najviše noćenja bilježe Slovenci - 12.100, pa domaći gosti - 11.330. Nijemci i Austrijanci ostvarili su po nešto više od osam tisuća noćenja, upola toliko bilježe građani BiH, dok su Srbija i Češka na nešto iznad dvije tisuće, a Italija na 1.790 noćenja. U prva dva mjeseca ove godine imali smo 16 posto bolji rezultat u dolascima i u noćenjima, a u ovih 15 dana ožujka u usporedbi s istim razdobljem lani dolasci su pali za 55 posto, a noćenja za 44 posto. U kumulativu Istra je još uvijek na samo minus dva posto, ali taj će minus polako rasti, kaže Ivošević.

TZ Istre, kaže, ne bavi se davanjem uputa ni iznajmljivačima ni gostima u vezi zaštite od epidemije.

"Stožeri su jedini mjerodavni za to, njih treba slušati. Želim pohvaliti Krizni stožer Istarske županije koji je prvi u Hrvatskoj prepoznao važnost trenutka i potencijalne prijetnje, i u kratkom i u srednjem roku. Mislim da smo na razini Istre na vrijeme poduzeli sve mjere da pokušamo što više skratiti taj prazan hod u turizmu koji nas čeka. Jedino rigorozne mjere omogućavaju da se u nekom razumnom roku pokušamo izvući iz ove teške situacije. Mi u TZ-u Istre odgodili smo sve nastupe, promotivne aktivnosti i sva oglašavanja, svi djelatnici rade od kuće do daljnjega. Sve su aktivnosti smanjene i gledamo troškove svesti na najnužnije. Još prije mjesec dana procijenili smo da će u svim nama najvažnijim tržištima glavna i jedina tema biti borba za rješenje ovog problema, a ne gdje će se putovati", kaže Ivošević.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater